ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Δημόπουλος

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Δομόπουλος - Ντούμος
Δημόπουλος

 

Νικόλαος Ντούμος
Ο πιο παλιός, που είναι γνωστός. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον πατέρα του, τη μάννα του, τη γυναίκα του. Είναι γνωστό ότι είχε μια αδελφή, που την πάντρεψε με τον Ντινογιάννη. Ο μόνος γιος του ήταν ο Χρήστος, που γεννήθηκε το 1880. Ο Χρήστος άργησε να γεννηθεί και ο Νικόλας έκανε τάμα ότι, αν η γυναίκα του αποκτήσει παιδί, θα άρχιζε από την αρχή το κατεστραμμένο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Η γυναίκα του απόκτησε αγόρι και το ονόμασαν Χρήστο. Ίσως αυτό να ήταν το όνομα του πατέρα του. Ο Νικόλας, κρατώντας το λόγο του, έχτισε το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, κάτω χαμηλά στο παλιό χωριό. Πάνω από τη είσοδό του, είναι γραμμένη η χρονολογία 1881.Το εκκλησάκι αυτό υπάρχει μέχρι σήμερα.

 

Χρήστος Δημόπουλος του Νικολάου
Γιος του Νικολάου Ντούμου. Γεννήθηκε το 1880 και πέθανε το 1945. Κατά γενική ομολογία στο χωριό, ήταν ένας τίμιος και ειλικρινής άνθρωπος, πολέμιος κάθε αδικίας. Παντρεύτηκε την Αγόρω Χαριζοπούλου, από το Δασύλλιο (Μαέρη) και απόκτησαν έξι παιδιά: Τον Γρηγόρη, την Πανάγιω, τη Στεργιανή, τον Νικόλαο, τη Δέσπω και την Ολυμπιάδα.

 
Πανάγιω Δημοπούλου Χρήστου
Παντρεύτηκε στο Μέγαρο Γρεβενών τον Γεώργιο Τόττα. Χήρεψε όμως και ξαναπαντρεύτηκε στο χωριό Παναγιά (Τουρνίκι) Γρεβενών.
 

Δέσπω Δημοπούλου Χρήστου
Παντρεύτηκε στο χωριό με τον Αθανάσιο Ευθ. Ντίνα (Δινόπουλο). Βρέθηκαν ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Ουγγαρία και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Την Ευαγγελία, την Αριάδνη, τον Ευθύμιο, τον Χαρίλαο. Ο Ευθύμιος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ουγγαρίας (σέντερ φορ) και τώρα είναι προπονητής. Έχει γιο τον Ανδρέα, που γεννήθηκε το 1980. Τα αγόρια της παντρεύτηκαν Ουγγαρέζες. Η Δέσπω έφυγε από τη ζωή το 2011.

Στη φωτογραφία: Η Δέσπω Δημοπούλου με τον σύζυγό της Αθανάσιο Ευθ. Δινόπουλο, ο γιος της Χαρίλαος και ο Δημήτρης Τζήκας.

 
Ολυμπιάδα Δημοπούλου Χρήστου
Πέθανε πολύ μικρή
 

 


Γρηγόριος Δημόπουλος Χρήστου
Γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1988. Ακολούθησε κι αυτός το δρόμο του πάτερα του. Πήρε γυναίκα από το Δασύλλιο (Μαέρη), τη Βασιλική Χαριζοπούλου και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά: Τη Σεβαστή, τον Χρήστο, τον Δημήτρη, την Ευανθία, και τη Γεωργία (Γίτσα)

     Γρηγόριος, Βασιλική και Στεργιανή Δημοπούλου
 

Στεργιανή Δημοπούλου Χρήστου
Παντρεύτηκε στο χωριό με τον Στέφανο Ιωάν. Μπούσιο, ο οποίος αρρώστησε και πέθανε νέος. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Δημήτριο, την Ελευθερία και τον Γιάννη. Ο Γιάννης
σκοτώθηκε το 1947 όταν ήταν παιδί, μαζί με τον συνομήλικό του Γιάννη Τζήκα, ενώ περιεργάζονταν γερμανική χειροβομβίδα στη θέση "Άνδρου Πηγάδι". Εξερράγη στα χέρια τους και τα παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου.

 

Δημοπούλου Σεβαστή του Χρήστου
Η Σεβαστή παντρεύτηκε στο χωριό τον Χρήστο Θεοδώρου Σιμόπουλο
Ο Χρήστος, λόγω του Εμφυλίου, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου αρρώστησε και πέθανε το 1952. Η Σεβαστή έμεινε στην Ελλάδα, μεγαλώνοντας μόνη της τα δυο της παιδιά. Το Νίκο και την Ελένη, που παντρεύτηκε τον Σωκράτη Σαμαρά από το Τσοτύλι. Μετανάστευσαν για πολλά χρόνια στην Αμερική αλλά επέστρεψαν και ζουν στο Τσοτύλι. Έχουν δυο κορίτσια που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, Ο Νίκος, οικοδόμος από μικρό παιδί, παντρεύτηκε με την Μαρία Μεζιούδη από τη Λάρισα και ζουν εκεί. Έχουν δυο παντρεμένα παιδιά, τον Χρήστο και την Σεβαστή (Σέβη).

                          Σεβαστή Δημοπούλου
 

Χρήστος Δημόπουλος του Γρηγορίου
Ο Χρήστος από μικρός έφυγε για τη Λάρισα, όπου έγινε οικοδόμος. Από τους πολύ καλούς μαστόρους. Παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα από το Μοσχοχώρι Λάρισας και απέκτησε δυο αγόρια, τον Γρηγόριο και τον Άλκη. Μένει μόνιμα με την οικογένειά του στη Λάρισα αλλά διατηρεί και το πατρικό του σπίτι στο χωριό.

Γρηγόριος Δημόπουλος του Χρήστου

Άλκης Δημόπουλος του Χρήστου

                       Χρήστος Γρηγ. Δημόπουλος
 

Δημοπούλου Ευανθία του Γρηγορίου
Υπηρετούσε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) όταν τον Αύγουστο του1949, με τις τελευταίες μεγάλες επιχειρήσεις, χάθηκε στο Γράμμο.

 

Δημόπουλος Δημήτριος του Γρηγορίου
Τελείωσε το Γυμνάσιο Τσοτυλίου και εισήχθη στη Δασική Σχολή Αγιάς. Διορίστηκε ως Δασικός στα Κερδύλια Σερρών. Παράλληλα φοιτούσε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ήταν επί πτυχίω, όταν στα μέσα της δεκαετίας του '70, σαν τίμιος κρατικός λειτουργός, αρνήθηκε να δωροδοκηθεί και να παραβεί το καθήκον του, δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του από καταπατητή των Κερδυλίων. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος όλο το χωριό. Η φωτογραφία από την κηδεία (απόκομμα εφημερίδας της εποχής), προέρχεται από το αρχείο του δάσκαλου Κώστα Τσώνη που την καταθέτει, στη μνήμη του αδικοχαμένου Τάκη. Μπροστά, ο ιερέας παπα-Βασίλης Ζιούδας και η θεία του Στεργιαννή (Στέφαινα) Μπούσιου, που για πολλά χρόνια, φρόντιζε τις εκκλησίες του χωριού.

                    Δημήτριος Γρηγ. Δημόπουλος
 

Δημοπούλου Γεωργία (Γίτσα) του Γρηγορίου
Η Γεωργία παντρεύτηκε τον Νίκο Σκαρούλη και απόκτησαν δυο κορίτσια, τη Νίνα και την Βασιλική (Μπέσυ). Ζει με τα παιδιά της στην Αθήνα.

 

 

Νικόλαος Δημόπουλος του Χρήστου
Γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1946. Χτίστης στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε τη Ζαχάρω, κόρη του Αθανασίου Μυτάκου και απέκτησαν τρία παιδιά: Τον Βασίλη, την Βικτώρια (που πέθανε μικρή και έδωσαν το όνομά της στο τέταρτο παιδί), τον Δημοσθένη και την Βικτώρια. Το 1946 δουλεύοντας στο χωριό που είχε παντρευτεί η αδερφή του Πανάγιω, στο Τουρνίκι (Παναγιά Γρεβενών), έπεσε θύμα των πρώτων ανταρτών του ΔΣΕ. Η Ζαχάρω πέθανε και αυτή νέα στην ηλικία, στις 18.2.1964

             Νικόλαος και Ζαχάρω Δημοπούλου
 


 

Βασίλειος Δημόπουλος του Νικολάου
Παντρεύτηκε την Πηνελόπη, κόρη του  Κωνσταντίνου και της Ελένης Κοσματοπούλου από το Κυπαρίσσι (Μπίσοβο) και έχουν αποκτήσει δυο αγόρια: Τον Νικόλαο και τον Αντώνιο. Β
ρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στη Γερμανία.

               Βασίλειος και Πηνελόπη Δημοπούλου
 
Νικόλαος Δημόπουλος του Βασιλείου
Γιος του Βασιλείου και της Πηνελόπης. Έχει γεννηθεί στη Γερμανία, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Είναι παντρεμένος με την Δέσποινα από το Απονέρι Θεσσαλονίκης. Ζουν και εργάζονται στο Μόναχο της Γεερμανίας. Έχουν αποκτήσει δυο παιδιά: Την Ελένη και τον Βασίλειο.
 

Ελένη Δημοπούλου του Νικολάου
Κόρη του Νικολάου και της Δέσποινας. Γεννήθηκε στη Γερμανία. Είναι φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 
Βασίλειος Δημόπουλος του Νικολάου
Γιος του Νικολάου και της Δέσποινας. Γεννήθηκε και ζει με τους γονείς του στη Γερμανία. Φέτος (2014) τελειώνει το Λύκειο στο Μόναχο.
 

Αντώνιος Δημόπουλος του Βασιλείου
Γιος του Βασιλείου και της Πηνελόπης. Έχει γεννηθεί στη Γερμανία, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Είναι παντρεμένος με την Γερμανίδα Bianca και έχουν αποκτήσει ένα αγόρι, τον Κωνσταντίνο-Λεωνίδα.

 
Κωνσταντίνος-Λεωνίδας του Αντωνίου
Γιος του Αντωνίου και της Γερμανίδας Bianca. Σήμερα (2014) είναι 5 ετών. Βρίσκεται στη Γερμανία με τους γονείς του.
 

 

Δημοσθένης Δημόπουλος του Νικολάου
Ο Δήμος είναι εγκατεστημένος οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη και
έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τη Ζαχαρούλα και τον Νικόλαο. Συνταξιούχος των ΕΛΤΑ σήμερα, διατηρούσε επί χρόνια με τη γυναίκα του την ιστορική ταβέρνα της Θεσσαλονίκης "Ο γερο-Δήμος". Εκεί έγινε και η πρώτη, Ιδρυτική Συνέλευση του Συλλόγου Τρικορφιωτών Θεσσαλονίκης.

                Δημοσθένης και Ειρήνη Δημοπούλου

 


Ζαχαρούλα Δημοπούλου του Δημοσθένη
Είναι παντρεμένη με τον Μιλτιάδη Παπαγιάννη και έχουν αποκτήσει δυο δίδυμα παιδιά, την Ειρήνη και τον Δημήτρη. Ζουν οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη.

Ζαχαρούλα Δημοπούλου με τον σύζυγο και τα παιδιά τους
 


 

Νικόλαος Δημόπουλος του Δημοσθένη
Είναι παντρεμένος με Ελληνοαμερικανίδα, 4ης γενιάς με παππούδες από Σπάρτη. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: Τον Δημοσθένη, τη Ζωή και την Αλεξάνδρα. Εργάζεται και ζει οικογενειακά στην Πολιτεία της Βιρτζίνια USA.

         Νικόλαος Δημοσθ. Δημόπουλος και σύζυγος
 
Δημοσθένης Δημόπουλος του Νικολάου
Το πρώτο κατά σειρά παιδί του Νικολάου Δημοσθ. Δημόπουλου.
 
Ζωή Δημοπούλου του Νικολάου
Το δεύτερο κατά σειρά παιδί του Νικολάου Δημοσθ. Δημόπουλου.
 
Αλεξάνδρα Δημοπούλου του Νικολάου
Το τρίτο κατά σειρά παιδί του Νικολάου Δημοσθ. Δημόπουλου. Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2013
 

Βικτώρια Δημοπούλου του Νικολάου
Η Βικτώρια φοίτησε στο Γυμνάσιο Γρεβενών. Από τα γυμνασιακά της χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Ακοντίστρια με εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις. Πρωταθλήτρια Ελλάδας στα δεκατέσσερά της χρόνια και 2η Βαλκανιονίκης αργότερα. Αποφοίτησε από την Γυμναστική Ακαδημία και υπηρέτησε ως γυμνάστρια σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παντρεύτηκε με τον δασολόγο Θωμά Τζιουβάρα από το Μεσσολούρι Γρεβενών, δραστήριο συνδικαλιστή, ο οποίος έφυγε νωρίς. Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων. Απόκτησαν δυο παιδιά: 1. Τη Δέσποινα που είναι δασκάλα Ισπανικών και πτυχιούχος στο Τμήμα Αγροτικής Οικονονομίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι παντρεμένη με τον γιατρό  Ευκλείδη Ράπτη και έχουν ένα αγοράκι, τον Ιάσονα. 2. Τη Ζαχαρούλα. που είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών. Η Βικτώρια και τα κορίτσια της ζουν στην Αθήνα.

 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης