ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Κωτσιαλής - Τσώνης

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Γιώργος Κωτσιαλής-Τσώνης

Στην οικογένεια των Ζησούληδων υπήρχε μια κόρη που ονομαζόταν Δέσπω. Ο πατέρας της την πάντρεψε με τον Γιώργο Κωτσιαλή από την Καλλονή (Λούντζι). Τον έφερε σώγαμπρο στο Τρίκορφο, δίνοντάς του την περιουσία του. Για κάποιον άγνωστο λόγο, ο Γιώργος Κωτσιαλής πήρε το όνομα Τσώνης και του έμεινε για επώνυμο. Έτσι δημιουργήθηκε η γενιά των Τσωναίων και γι αυτό είναι ολιγομελής. Με τη Δέσπω απόκτησαν δυο παιδιά, τον Κώστα και τη Σουλτάνα.

 
Σουλτάνα Τσώνη του Γεωργίου
Παντρεύτηκε στο χωριό.

 

Κώστας Τσώνης του Γεωργίου
Ήταν ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος. Για ένα διάστημα έκανε και μουχτάρης (πρόεδρος) του χωριού. Είχε καζαναριό για ρακί στην αυλή του σπιτιού του και έπαιζε βιολί. Μαζί με τον Γιοβάνη (Παναγιωτόπουλο) έπαιζαν σε γλέντια και γάμους στο χωριό. Παντρεύτηκε στο χωριό με την κόρη του Ντινογιάννη (Ιωάννη Ντίνα) την Ελένη, η οποία πέθανε νωρίς, χωρίς να δημιουργήσουν οικογένεια. Η δεύτερη γυναίκα του, η Αργυρώ, καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Στην αρχή, αυτή είχε παντρευτεί με κάποιον από την Βουχωρίνα (Μποχωρίνα) Βοΐου. Έμεινε όμως χήρα και τότε την παντρεύτηκε ο Κώστας Τσώνης. Απόκτησαν τέσσερις κόρες κι έναν γιο: Τη Δέσπω, την Όλγα, τη Σταυρούλα, τον Γιώργο και τη Θεολογία.

 
Δέσπω Τσώνη του Κώστα
Η Δέσπω παντρεύτηκε στο Πρόσβορο (Δέλνο) Γρεβενών.
 
Όλγα Τσώνη του Κώστα
Η Όλγα παντρεύτηκε στον Έλατο (Ντόβρανη) Γρεβενών.
 
Σταυρούλα Τσώνη του Κώστα
Η Σταυρούλα παντρεύτηκε στο Μέγαρο (Ραντοσίνστα) Γρεβενών.
 

Θεολογία Τσώνη του Κώστα
Η Θεολογία, κόρη του Κώστα Τσώνη, παντρεύτηκε στο χωριό τον Γιώργο Μπούσιο του Νικολάου. Απόκτησαν μια κόρη, τη Ζαχάρω που παντρεύτηκε στο Κηπουρειό Γρεβενών. Η Θεολογία αρρώστησε και πέθανε. Ο Γιώργος ξαναπαντρεύτηκε με τη Μαριάνθη, κόρη του Γιάννη Καραδήμου. Αφησε όμως το σπίτι του στο Τρίκορφο και αγόρασε αλευρόμυλο στο Κοσμάτι Γρεβενών. Εκεί έζησε με τη Μαριάνθη και την οικογένειά του όλα του τα χρόνια.

 

Γεώργιος Τσώνης του Κώστα
Γεννήθηκε ο 1898 στο Τρίκορφο. Ήταν καλός και νοικοκύρης, άριστος τεχνίτης της πέτρας και της πλάκας. Εργάστηκε ως οικοδόμος σε πολλά χωριά της Λάρισας αλλά και στο Δομοκό Φθιώτιδας. Διακρινόταν για την τέχνη του. Είχε ανοίξει φρέαρ (μπναρ) μέσα στο μαγεριό του σπιτιού του, με ωραίο δροσερό νερό. Παντρεύτηκε την  τη Χρυσούλα Ιωάν. Μπούσιου και απέκτησαν τρεις γιους: Tον Γιάννη, τον Θανάση και ξανά Γιάννη, γιατί ο πρώτος Γιάννης πέθανε μικρός.

 
Γιάννης Τσώνης του Γεωργίου
Ο πρώτος γιος του Γεωργίου Τσώνη και της Χρυσούλας, ο Γιάννης, πέθανε πολύ νωρίς γι αυτό το όνομά του το πήρε ο τρίτος του γιος, που γεννήθηκε αργότερα
                    

Γιάννης Τσώνης του Γεωργίου
Ακολουθώντας την τέχνη του πατέρα του, Γεωργίου Τσώνη, έγινε εξαιρετικός τεχνίτης πέτρας και οικοδόμος. Πολύ εργατικός. Εργάστηκε από μικρός για πολλά χρόνια με τον πατέρα του, σε χωριά και στην πόλη της Λάρισας. Παντρεύτηκε την Ναυσικά Στρακούλα από την Καλλονή (Λούντζι) Γρεβενών και απέκτησαν μια κόρη, την Παναγιώτα. Μετανάστευσε και εργάστηκε για για αρκετά χρόνια στη Δυτική Γερμανία. Επέστρεψε και συνέχισε να εργάζεται και στο χωριό. Διακρίνεται για την προσεγμένη δουλειά του. Εξαιρετικός τεχνίτης πέτρας. Τώρα ζει με τη γυναίκα του μόνιμα στο χωριό.

 

Παναγιώτα Τσώνη του Γιάννη
Διοικητική υπάλληλος στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης "Άγιος Στυλιανός". Παντρεύτηκε τον αστυνομικό Θανάση Καπαγερίδη από το Καρπερό Γρεβενών. Απόκτησαν τρία παιδιά, τον Γιάννη που είναι αστυνομικός, τη Μαρία-Ησαΐα απόφοιτο Λογιστικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που εργάζεται ως λογίστρια-ασφαλίστρια, και τον Λάζαρο που είναι μαθητής λυκείου. Ζουν στη Θεσσαλονίκη και έρχονται τακτικά στο χωριό στο πατρικό σπίτι, όπου ζουν και οι γονείς της Γιάννης και Ναυσικά.

                         

Αθανάσιος Τσώνης του Γεωργίου
Δάσκαλος, απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε την Σταυρούλα Δανιήλ, κόρη δασκάλου από την Μόρφη (Μερασάνη Βοΐου), και απέκτησαν δυο παιδιά: Tον Κώστα και την Χαρούλα. Υπηρέτησε στα πρώτα του χρόνια σαν δάσκαλος στο χωριό. Εισήχθη για μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο. Μετά την αποφοίτησή του πήγε με μετάθεση στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε οικογενειακά και διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής προτύπου δημοτικού σχολείου. Έχτισε καινούργιο σπίτι στο χωριό και μένει με τη Σταυρούλα για μεγάλο χρονικό διάστημα της χρονιάς.

 

Κώστας Τσώνης του Αθανασίου
Γιος του δάσκαλου Αθανασίου Τσώνη και της Σταυρούλας. Γεννήθηκε στο Τρίκορφο αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετατέθηκε ο πατέρας του. Έγινε δάσκαλος και υπηρετεί σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε για επτά χρόνια σε σχολεία της Ομογένειας στην Αυστραλία. Ασχολείται με πάθος για την παράδοση και έχει αναπτύξει πλούσιο πολιτιστικό έργο. Είναι χοροδιδάσκαλος της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης. Έχει συλλέξει και εκδώσει πλούσιο παραδοσιακό μουσικό υλικό της περιοχής Βοΐου. Έχει δυο παιδιά, τον Βασίλη και τη Χρυσούλα.

 
Βασίλης Τσώνης του Κώστα
 
Χρυσούλα Τσώνης του Κώστα
 

 

Χαρούλα Τσώνη του Αθανασίου
Κόρη του δάσκαλου Αθανασίου Τσώνη και της Σταυρούλας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Είναι απόφοιτος της Παντείου Σχολής - Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και είναι επαγγελματίας. Παντρεμένη με τον Θεολόγο Λαδά και μητέρα ενός αγοριού, του Γιώργου-Χρήστου. Μα πάνω απ΄ όλα.... είναι από το Τρίκορφο..

 

* Στη μεγάλη φωτογραφία:
Από τον γάμο του Γιάννη Γεωργ. Τσώνη. Με την πλάτη γυρισμένη στο φακό και το καπέλο, ο μπάρμπα Σπύρος Μπούσιος. Καβάλα στο μουλάρι, ο Χρήστος Καραγιώργος κουμπάρος και φυσικά ο Γαμπρός, Γιάννης Τσώνης. Πιο πίσω, Ουρανία Τσιούκλα, με το μαύρο μαντήλι και ακόμη πιο πίσω η μπάμπω η Τσίμηνα. Με την άσπρη καπαρντίνα ο Τάκης Στεφ. Μπούσιος, πιο πίσω φαίνεται λίγο ο Βασίλης Πανταζής, σύζυγος της Λευτέρως Στεφ. Μπούσιου, η Τζηκολένη (σύζυγος Ηλία Τζήκα) και  η Σταυρούλα Τσώνη. Με το τσιγάρο ο Τζηκολίας (Ηλίας Τζήκας). Καθιστός ο Χρήστος Γρ. Δημόπουλος, και αριστερά από το άλογο του Γαμπρού ο Λάκης Νικ.Δημόπουλος. Με το λάβαρο-σημαία, ο Πίδας (Πελοπίδας Ευθυμ. Μπούσιος). Πίσω με τα γυαλιά ο Θανάσης Γεωργ. Τσώνης. Η φωτογραφία είναι στο σοκάκι κάτω από το σπίτι του Θόδωρου Σιμόπουλου και όλα τα σπίτια είναι σκεπασμένος με πλάκες. Τέλη της δεκαετίας του ' 50.
* Στη μικρή φωτογραφία κάτω δεξιά: Θανάσης και Σταυρούλα Τσώνη, στη βεράντα του σπιτιού τους στο Τρίκορφο.
* Στη μικρή φωτογραφία κάτω αριστερα: Το σπίτι του Γιάννη Γεωργ. Τσώνη

 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης