ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Μαργαρίτης

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Η οικογένεια Μαργαρίτη κατάγεται από τα Βάλτα Χαλκιδικής. Ο Θανάσης Μαργαρίτης, πήγε ο ίδιος στα Βάλτα και γνώρισε τους συγγενείς του. Από αυτόν προέρχονται και οι πληροφορίες της γενεαλογίας των Μαργαριταίων του Τρικόρφου.

 

Χρήστος Μαργαρίτης
Ήρθε στο Τρίκορφο από τα Βάλτα Χαλκιδικής γύρω στα 1840-1850. Κυνηγημένος από τους Τούρκους, εγκαταστάθηκε και παντρεύτηκε στο χωριό. Αν και στο χωριό ήρθε αργά έχει πολλά και καλά χωράφια και οικόπεδα δίπλα στου Ντούμου (Δημόπουλου). Σε ορισμένα μέρη, όπως στη "Μπάρα", "Βαρκό", "Καγκέλια" μοιάζει σαν να ήταν αδέρφια και τα μοίρασαν στη μέση. Ωστόσο, από πληροφορίες αποκλείεται κάθε συγγένεια μεταξύ των δυο αυτών οικογενειών. Δε μένει παρά η υπόθεση ότι έγινε κάποια αγορά με χρήματα. Δεν είναι γνωστό ποια ήταν η γυναίκα του και αν είχε άλλα παιδιά εκτός από τον Ευάγγελο.

 

Ευάγγελος Μαργαρίτης του Χρήστου
Παντρεύτηκε τη Γιαννούλα Μπαλογιάννη από το Δίλοφο (Λμόχοβο). Απόκτησαν τρια παιδιά: Τη Γλυκερία, την Μαρία.και τον Χρήστο.

 

Γλυκερία Μαργαρίτη του Ευαγγέλου
Παντρεύτηκε στο χωριό.

 

Μαρία Μαργαρίτη του Ευαγγέλου
Παντρεύτηκε στις Εκκλησιές Γρεβενών (Βιβίστ) στην οικογένεια των Μανωλαίων.

 

Χρήστος Μαργαρίτης του Ευαγγέλου (Παπα-Χρήστος)
Γεωργοκτηνοτρόφος και πολύ εργατικός. Παντρεύτηκε την Πανάγιω Ιωάν. Κυριαζή, και απέκτησαν τρία παιδιά: Την Καλλιόπη, τη Μάρθα και τον Αθανάσιο. Η γυναίκα του Πανάγιω, πέθανε το 1920. Το βάρος της οικογένειας το σήκωσε η Καλλιόπη που ήταν τότε μόλις 10-11 χρονών., με τη βοήθεια της γιαγιάς της. Ο Χρήστος δεν ξαναπαντρεύτηκε.. Το 1929 χειροτονήθηκε ιερέας του χωριού και λειτουργούσε μέχρι το 1953, που πέθανε.

Καλλιόπη Μαργαρίτη του Χρήστου
Παντρεύτηκε στο χωριό

                 Παπα-Χρήστος Μαργαρίτης του Ευαγγέλου
 

Αθανάσιος Μαργαρίτης του Χρήστου
Γεννήθηκε το 1913. Έζησε στο σπίτι του πατέρα του. Παντρεύτηκε τη Σοφία, κόρη του Φίλιππου Δινόπουλου και απέκτησαν δυο γιους και τρεις κόρες: Την Αθηνά, την Ελένη, την Θωμαή, τον Δημήτρη και τον Βύρωνα. Για κάποιο χρονικό διάστημα πήγε στην Αμερική ως μετανάστης.           

 

 

 

Αθηνά Μαργαρίτη του Αθανασίου
Παντρεύτηκε στην Καλλονή (Λούντζι) τον Χρήστο Καραγιώργο. Μετανάστευσαν για αρκετά χρόνια στην Αμερική.

                          Αθηνά Αθαν. Μαργαρίτη

 

Ελένη Μαργαρίτη του Αθανασίου
Παντρεύτηκε στο χωριό τον Ηλία Τζήκα του Θωμά και μετανάστευσαν στην Αμερική. Αργότερα επέστρεψαν και εςγακταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν δυο αγόρια. Τον Θωμά, που είναι γιατρός και τον Νίκο που ζουν στην Αμερική.

 

Θωμαή Μαργαρίτη του Αθανασίου
Είναι καθηγήτρια Αγγλικών. Έφυγε για μικρό διάστημα στην Αμερική κοντά στον πατέρα της και στην αδελφή της Ελένη. Επέστρεψε και παντρεύτηκε. Τώρα λέγεται Στράντζα και ζει οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει σχολή ξένων γλωσσών.

 
Δημήτριος Μαργαρίτης του Αθανασίου
Σπούδασε δασολόγος και υπηρέτησε όλα του τα χρόνια στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπου παντρεύτηκε με την Αμαλία, που είναι δασκάλα και έχουν αποκτήσει δυο κόρες.
 
Βύρων Μαργαρίτης του Αθανασίου
Σπούδασε οδοντίατρος. Παντρεύτηκε με τη Μαρία, από τα Χανιά Κρήτης και εγκαταστάθηκαν οικογενειακά εκεί.
 

Στη μεγάλη φωτογραφία:
Χρήστος Μαργαρίτης του Ευαγγέλου (Παπα-Χρήστος)
Σε δεύτερο πλάνο: Αθανάσιος Χρ. Μαργαρίτης στα δεξιά του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντωνίου, που επισκέφθηκε το χωριό. Δεξιά του Αθανασίου Μαργαρίτη, ο Αθανάσιος Τσώνης και ο Ευθύμιος Μπούσιος. Αριστερά του μητροπολίτη, ο Κωνσταντίνος Μαρανής.
Κάτω: Εικόνες από τον πολιούχο του χωριού μας Άγιο Νικόλαο. Η πρώτη πάνω από την κύρια είσοδο του ναού και η δεύτερη ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στη δεξιά είσοδο του Αγίου Βήματος.

 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης