ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Ζησούλης

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Ζήσης -  Ζήσος - Ζησούλης

Στο σπίτι αυτό κατοικούσαν δυο αδέλφια των οποίων τα ονόματα δεν είναι γνωστά. Το μόνο γνωστό είναι ότι ο ένας είχε ένα γιο με το όνομα Ζήσης και ο άλλος μια κόρη που την έλεγαν Δέσπω. Πιθανόν τα δυο αδέλφια να ονομάζονταν ο πρώτος Δημήτρης κα ο δεύτερος Κώστας, όπως ονομάστηκαν τα πρώτα τους εγγόνια. Υποθετικά από το όνομα Ζήσης του γιου θα πρέπει να πήραν το επώνυμο Ζησούλης.

 

Ζήσης
Παντρεύτηκε αλλά δεν είναι γνωστό το όνομα της γυναίκας του. Απέκτησαν ένα γιο,  τον Δημήτρη. Ο Ζήσης για άγνωστους λόγους εγκατέλειψε τη γυναίκα του και το μικρό του παιδί και εγκαταστάθηκε στο Βελεστίνο. Εκεί οι σημερινοί Ζησαίοι έχουν συγγενείς.

 

Δημήτριος Ζήσος- Ζησούλης του Ζήση
Μεγάλωσε με την μητέρα του γιατί ο πατέρας του, τους εγκατέλειψε. Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε την Σουλτάνα Νικ. Τζήκα. Απέκτησαν δυο αγόρια, τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο. Ο Δημήτριος πέθανε σε ηλικία 32 ετών και όλο το βάρος έπεσε στην Σουλτάνα. Έσκαβε μόνη της τα χωράφια και αλώνιζε, με τη βοήθεια του αδερφού της Γιώργου. Είχε και 20-25 πρόβατα, τα οποία τον χειμώνα έβοσκε μόνη της και το καλοκαίρι τα έδινε για βοσκή στον αδερφό της.

 


Κωνσταντίνος Ζησούλης του Δημητρίου (Ζησο-Κώστας)
Παντρεύτηκε την Ευθυμία Ιωάν. Κυριαζή και απέκτησαν δυο κόρες κι ένα γιο: Την Ευαγγελία, τη Στεργιανή, και τον Χρήστο. Η Ευθυμία με τον γιο της Χρήστο, βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη, ενώ η Στεργιανή σκοτώθηκε σε μάχη. Ο άντρας της Κώστας με την κόρη του Ευαγγελία (Βαγγελή), παρέμεινε στην Ελλάδα. Την κόρη του υην πάντρεψε στο χωριό με τον Θεόδωρο Αθ. Σιμόπουλο. Ζούσε μονάχος στο χωριό με τη συμπαράσταση της κόρης του Βαγγελής. Η γυναίκα του Ευθυμία πέθανε στην Τασκένδη.

               Κωνσταντίνος Δημ. Ζησούλης
 
Στεργιανή Ζησούλη του Κωνσταντίνου

Βγήκε αντάρτισσα με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.). Την ακολούθησαν η μάνα της  Ευθυμία και ο αδερφός της Χρήστος, που τότε ήταν 12 ετών. Σκοτώθηκε το 1949 σε μάχη στο Βίτσι.

                     Στεργιαννή Κων. Ζησούλη
 


Χρήστος Ζησούλης του Κωνσταντίνου
Ο Χρήστος βρέθηκε το 1948 σε ηλικία 12 ετών, μαζί με τη μητέρα του, πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Όταν έγινε 17 ετών έλαβε πρόσκληση από την γιαγιά του Ευθυμία και πήγε στην Τασκένδη, όπου τελείωσε τη Δραματική Σχολή. Ο πατέρας του και οι δυο αδερφές του έμειναν στην Ελλάδα. Ο Χρήστος παντρεύτηκε εκεί με την Ευαγγελία Σαράντη, από το Σπήλαιο Γρεβενών. Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Στέλλα. Επαναπατρίστηκαν το 1977 και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Πέθανε το 2008.

      Χρήστος Κων. Ζησούλης με την μητέρα του Ευθυμία
 
Κωνσταντίνος Ζησούλης του Χρήστου
Γιος του Χρήστου Ζησούλη και της Ευαγγελίας Σαράντη. Επαναπατρίστηκε το 1977 από την Τασκένδη, με τους γονείς του, που ήταν πολιτικοί πρόσφυγες και ζει στη Θεσσαλονίκη
 

 

Στεργιανή (Στέλλα) Ζησούλη - Σαράντη του Χρήστου
Κόρη του Χρήστου Ζησούλη και της Ευαγγελίας Σαράντη. Επαναπατρίστηκε το 1977 από την Τασκένδη, με τους γονείς της, που ήταν πολιτικοί πρόσφυγες και ζει στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το όνομα της θείας της Στεργιανής, αντάρτισσας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε., που σκοτώθηκε το που σκοτώθηκε το 1949 σε μάχη στο Βίτσι.

 Ευαγγελία Ζησούλη του Κωνσταντίνου
Κόρη του Κωνσταντίνου Δημ. Ζησούλη και της Ευθυμίας. Η μητέρα της με τον αδελφό της Χρήστο, βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη, ενώ αυτή έμεινε με τον πατέρα της στην Ελλάδα. Παντρεύτηκε στο χωριό τον Θεόδωρο Αθαν. Σιμόπουλο και
απέκτησαν τρια παιδιά: Τον Γιάννη, την Θεοδότα και τον Μιλτιάδη.

                   Ευαγγελία Κων. Ζησούλη
 

Γεώργιος Ζησούλης του Δημητρίου
Πήρε γυναίκα από το Δασύλλιο (Μαέρη) με το επώνυμο Τασιούλα. Δεν δημιούργησε οικογένεια γιατί η γυναίκα τοy πέθανε νωρίς. Ξαναπαντρεύτηκε με την Μυγδάλω Κων. Δινόπουλου.
Απέκτησαν πέντε παιδιά: Τον Δημήτριο, τον Νικόλαο, τον Ζήση, τον Ευθύμιο, την Αρτεμησία και τον Αλέξανδρο. Μαζί με τον αδελφό του, Κώστα, χάλασαν το πατρικό σπίτι και στο ίδιο οικόπεδο έχτισαν δυο σπίτια.  Το 1947-48 ο Γεώργιος βρισκόταν στον Έξαρχο Αταλάντης. Η Μυγδάλω με τον Αλέξανδρο και την Αρτεμισία βρισκόταν στο χωριό και από εδώ βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία. Ο Γεώργιος με τα άλλα του παιδιά εγκαταστάθηκαν στον Έξαρχο Αταλάντης. Η Μυγδάλω με τον γιο της Αλέκο επαναπατρίστηκαν το 1964 και έσμιξαν με την υπόλοιπη οικογένεια.

                         Γεώργιος Δημ. Ζησούλης
 

Κωνσταντίνος  Ζησούλης του Γεωργίου
Το 1948 με την μητέρα του Μυγδάλω και την αδελφή του Αρτεμισία, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία ενώ ο πατέρας του Γεώργιος με τα υπόλοιπα αδέλφια του παρέμειναν στη Ελλάδα. Επαναπατρίστηκε με την μητέρα του το 1964 και αντάμωσαν με τον πατέρα του και τα υπόλοιπα αδέλφια του που είναι εγκατεστημένοι στον Έξαρχο Αταλάντης.

Δημήτριος Ζησούλης του Γεωργίου
Παρέμεινε
με τον πατέρα του Γεώργιο και τα υπόλοιπα αδέλφια του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Έξαρχο Αταλάντης. Εκεί ο Δημήτριος δημιούργησε οικογένεια.

                     Δημήτριος Γεωργ. Ζησούλης
 


Αρτεμισία Ζησούλη - Μαργαριτοπούλου του Γεωργίου

Το 1948 με την μητέρα της Μυγδάλω και τον αδελφό της Κώστα, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία ενώ ο πατέρας Γεώργιος του με τα υπόλοιπα αδέλφια του παρέμειναν στην Ελλάδα. Παντρεύτηκε  με τον επίσης πολιτικό πρόσφυγα Δημήτριο Μαργαριτόπουλο και απέκτησαν ένα γιο τον Άγγελο. Η Αρτεμισία με τον γιο της επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1976. Επισκεύασαν το πατρικό της σπίτι στο χωριό και ζουν εκεί. Προσφέρει πολλά στα πολιτιστικά πράγματα του χωριού. Διετέλεσε και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικόρφου.

 

Δημήτριος Ζησούλης του Γεωργίου
Το 1948 η μητέρα του Μυγδάλω με τον αδελφό της Κώστα και την αδελφή του Αρτεμισία
βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία ενώ ο πατέρας ο Δημήτριος με τον πατέρα του Γεώργιο και τα υπόλοιπα αδέλφια του παρέμειναν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Έξαρχο Αταλάντης. Εκεί ο Δημήτριος δημιούργησε οικογένεια.

 

Νικόλαος Ζησούλης του Γεωργίου
Το 1948 η μητέρα του Μυγδάλω με τον αδελφό της Κώστα και την αδελφή του Αρτεμισία
βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία ενώ ο πατέρας ο Δημήτριος με τον πατέρα του Γεώργιο και τα υπόλοιπα αδέλφια του παρέμειναν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Έξαρχο Αταλάντης. Εκεί ο Νικόλαος δημιούργησε οικογένεια.

 

Ζήσης Ζησούλης του Γεωργίου
Το 1948 η μητέρα του Μυγδάλω με τον αδελφό της Κώστα και την αδελφή του Αρτεμισία
βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία ενώ ο πατέρας ο Δημήτριος με τον πατέρα του Γεώργιο και τα υπόλοιπα αδέλφια του παρέμειναν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Έξαρχο Αταλάντης. Εκεί ο Ζήσης δημιούργησε οικογένεια.

 

Ευθύμιος Ζησούλης του Γεωργίου
Το 1948 η μητέρα του Μυγδάλω με τον αδελφό της Κώστα και την αδελφή του Αρτεμισία
βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία ενώ ο πατέρας ο Δημήτριος με τον πατέρα του Γεώργιο και τα υπόλοιπα αδέλφια του παρέμειναν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Έξαρχο Αταλάντης. Εκεί ο Ευθύμιος δημιούργησε οικογένεια.

 
* Στην μεγάλη φωτογραφία
Αριστερά ο Στέργιος Ιωάν. Κυριαζής, στη μέση ο Κωνσταντίνος Ζησούλης  και δεξιά ο Γεώργιος Δημητρ. Ζησούλης.
 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης