ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Μπατζιοπούλου & Καρούτας

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 
Μπατζιοπούλου

Μπατζιοπούλου Αικατερίνη
Η Κατερίνα Μπατζιοπούλου είχε άντρα που ήρθε σώγαμπρος στο Τρίκορφο από τα Χάσια. Απόκτησαν ένα γιο, που σκοτώθηκε δουλεύοντας σαν χτίστης και μια κόρη που παντρεύτηκε στις Εκκλησιές (Βιβίστ) Γρεβενών τον Γαβριήλ. Έμενε αρκετά χρόνια στο χωριό μόνη της μέχρι που πέθανε το 1925. Η Κατερίνα ήταν μια πολύ γεροδεμένη γυναίκα. Όταν χτιζόταν ο νάρθηκας της εκκλησίας του χωριού Άγιος Νικόλαος, φορτώθηκε μια κολώνα από την τοποθεσία του χωριού  Προσήλιο και την κουβάλησε μόνη της. Το σπίτι και τα χωράφια τα πούλησε μετά το θάνατό της ο γαμπρός της Γαβριήλ. Το σπίτι το αγόρασε ο Βαγγέλης Ιωάν. Μπούσιος. Το κατεδάφισε και στην θέση του έχτισε άλλλο. Όταν μετοίκησε οικογενειακά στην Μαντασιά Φθιώτιδας, το σπίτι αυτό το αγόρασαν ο Χρήστος και Σεβαστή Σιμοπούλου, γονείς του Νίκου Σιμόπουλου στον οποίο ανήκει σήμερα.

 

* * *

Καρούτας

Καρούτας Παναγιώτης
Έζησε για πολλά χρόνια στο Τρίκορφο και διέμενε στο "Αμελικό" του χωριού με τη γυναίκα του Αγγελική. Το Αμελικό ήταν ένα χτίσμα στο χώρο που σήμερα παρκάρουν τα αυτοκίνητα. Ήταν γύφτος αυτός αλλά όχι η γυναίκα του. Δεν είχε μόνιμο σπίτι πουθενά. Η πρώτη του γυναίκα πέθανε και του άφησε ένα γιο, τον Ιωάννη,. Με την δεύτερη γυναίκα του απόκτησαν πέντε παιδιά: Τον Γιώργο, τον Ηλία, τον Ευάγγελο, τον Σπύρο και τη Ζαχαρένια. Ο Παναγιώτης Καρούτας, τα 20-25 χρόνια που έζησε στο χωριό έβοσκε τα βόδια, ήταν ο γελαδάρης μας. Έλεγε ιστορίες ότι ήταν Μακεδονομάχος κλπ. Είχε όμως ειδικότητα στο ξεμάτιασμα με κάρβουνα. Καμιά περιουσία δεν είχε. Ας ήταν καλά της Γιώταινας ο τρουβάς. Κάθε μέρα γύριζε από χωριό σε χωριό και μάζευε αλεύρι, ψωμί, λίπος κ.ά. Παράπονο το είχαν οι άντρες του χωριού από τις γυναίκες τους γιατί καμιά τους δεν έκανε πίτα σαν της Γιώταινας. Αυτή όσο λίπος μάζευε το έβαζε όλο στην πίτα της και για αύριο, έχει ο Θεός... Συγγενείς με τη Γιώταινα είναι οι σημερινοί οργανοπαίχτες, οι Μπετζαίοι.

 
Καρούτας Ιωάννης
Γιος του Παναγιώτη Καρούτα και της πρώτης του γυναίκας. Τον υιοθέτησε κάποιος από τον Αυγερινό Βοϊου
 
Καρούτας Γεώργιος
Γιος του Παναγιώτη Καρούτα και της δεύτερης γυναίκας του.
 

Καρούτας Ηλίας
Γιος του Παναγιώτη Καρούτα και της δεύτερης γυναίκας του. Ο Ηλίας σκοτώθηκε από αεροπλάνο του στρατού το 1947 και είναι θαμμένος στον Αη-Λιά. Εκεί που σήμερα είναι το εκκλησάκι του Αϊ Λιά, υπήρχε ένα εικονοστάσι. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ένα αεροπλάνο είδε τον Ηλία, τον πέρασε για αντάρτη κι άρχισε να τον πολυβολεί. Αυτός για αρκετή ώρα, γύριζε γύρω γύρω και καλυπτόταν πίσω απ´ το εικονοστάσι. Έκανε όμως το λάθος, από φόβο ίσως να φύγει, τρέχοντας προς τον κατήφορο... Ένα ακόμα αθώο θύμα του Εμφυλίου.

 
Καρούτας Ευάγγελος
Γιος του Παναγιώτη Καρούτα και της δεύτερης γυναίκας του.
 
Καρούτας Σπύρος
Γιος του Παναγιώτη Καρούτα και της δεύτερης γυναίκας του.
 
Καρούτα Ζαχαρένια
Θυγατέρα του Παναγιώτη Καρούτα και της δεύτερης γυναίκας του.
 
* Στην μεγάλη φωτογραφία
Το σπίτι της Κατερίνας Μπατζιοπούλου, που σήμερα ανήκει στον Νικόλαο Χρήστ. Σιμόπουλο
 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης