ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Καραγιάννης

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Καραγιανναίοι

 

Δημήτριος Καραγιάννης (Τζιάτζιος)
Γενάρχης φαίνεται ο Δημήτριος Καραγιάννης με το παρατσούκλι Τζιάτζιος. Το επώνυμο Καραγιάννης σημαίνει μαύρος Γιάννης (μαύρος=καρά, στα τούρκικα). Σημαίνει επίσης και το παλληκάρι. Φήμες λένε, ότι έζησε 105 ή 115 χρόνια και πως έβγαλε καινούργιο δόντι στα... γεράματα! Ήταν μια προσωπικότητα σεβαστή στο χωριό. Διάβαζε προφητικά βιβλία και ήταν πρακτικός γιατρός. Αστειευόμενοι οι χωριανοί τον ρωτούσαν: "Πάππο, ακόμα δεν θα πεθάνεις; Ως πότε θα μας εμποδίζεις; Και η απάντηση του γέρου ήταν: "Θέλω να ζήσω να δω τον Ελληνικό Στρατό, και μετά...". Η επιθυμία του εκπληρώθηκε το 1912. Όταν οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες που πέρασαν από το χωριό σαν απελευθερωτές με επικεφαλής έναν λοχία, πληροφορήθηκαν από τους χωριανούς την επιθυμία του γέροντα, έτρεξε ο λοχίας, τον βρήκε και του είπε: "Πάππο, ήρθε το Ελληνικό!". Έβαλε μια σφαίρα στο όπλο, το έδωσε στο γέροντα κι αυτός πάτησε τη σκανδάλη. Επέστρεψε το όπλο στο λοχία, τον φίλησε και μετά από λίγες μέρες πέθανε.

 

Γεώργιος Καραγιάννης του Δημητρίου
Είναι γιος του Δημήτρη Καραγιάννη-Τζιάτζιου. Είχε μια κόρη, τη Ντόλα-Θεοδώρα, που έμεινε ανύπαντρη. Ο Γιώργος παντρεύτηκε δυο φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν από το Δίλοφο (Λμπόχοβο). Απέκτησαν μαζί μια κόρη, τη Ζαχαρένια, που παντρεύτηκε στο Οροπέδιο (Βηλιά) Γρεβενών. Η δεύτερη κόρη του, η Ρίνα, που ήταν από τη δεύτερη γυναίκα του, έμεινε στο σπίτι. Έφερε σώγαμπρο από το Μέγαρο (Ραντοσίνστα) Γρεβενών, τον Στέργιο Μπαντή, έπειτα Καραγιάννη. Έδωσε την περιουσία του στον Στέργιο, ο οποίος ανέλαβε γραπτώς την υποχρέωση να παντρέψει τη Ζαχαρένια και να γηροκομήσει τη Ντόλα. Το πρακτικό αυτό γράφτηκε το 1900 και υπογράφεται από τον ιερέα παπα-Φώτη Τζημουράκα και τον δάσκαλο Γιάννη Στέργιου Μαρανή. Το υπογράφει ο Τζιάτζιος, όχι ο γιος του Γιώργος.

 

Ζαχαρένια Καραγιάννη του Γεωργίου
Παντρεύτηκε στο Οροπέδιο (Βηλιά) Γρεβενών με τη φροντίδα το γαμπρού της Στέργιο Μπαντή, ύστερα από δέσμευσή του όταν ήρθε σώγαμπρος στο σπίτι τους.

 
Ρίνα Καραγιάννη του Γεωργίου (Τζιατζο-Ρίνα)
Έμεινε στο πατρικό της σπίτι γιατί ο πατέρας της έφερε σώγαμπρο τον Στέργιο Μπαντή από το Οροπέδιο (Βηλιά) Γρεβενών.
 

Στέργιος Καραγιάννης (Μπαντής ή Τεγόπουλος)
Γεννήθηκε το 1876. Εργάτης. Ήρθε σώγαμπρος στο σπίτι του Γιώργου Καραγιάννη και παντρεύτηκε την κόρη του Ρίνα. Αφού είχε αναλάβει την υποχρέωση, όπως περιγράφεται παραπάνω, πάντρεψε την κουνιάδα του Ζαχαρένια και βέβαια γηροκόμησε και τη θεία του Ντόλα. Είχε κάνει στα σώματα ασφαλείας του καπετάν Λούκα, του περίφημου καπετάνιου κατά την Τουρκοκρατία, από το Μέγαρο (Ραντοσίντσα) Γρεβενών. Έφυγε ένα διάστημα στην Αμερική και όταν επέστρεψε, έκανε για πολλά χρόνια αγροφύλακας του χωριού. Με την Ρίνα (Τζιατζο-Ρίνα) απέκτησαν τρία αγόρια και μια κόρη: Τον Δημήτρη (Μήτσιο), την Παρασκευή, τον Γεώργιο και την Ευαγγελία.

                         Στέργιος και Ρίνα Καραγιάννη
 
Δημήτριος (Μήτσιος) Καραγιάννης του Στέργιου
Αρραβωνιάστηκε με τη Γραμμάτω Γεωργίου Τζήκα αλλά δεν πρόλαβαν να παντρευτούν γιατί ο Δημήτρης αρρώστησε και πέθανε.
 
Παρασκευή Καραγιάννη του Στέργιου
Παντρεύτηκε τον Νίκο Μάντζαρη από το διπλανό χωριό, την Καλλονή (Λούντζι) Γρεβενών.
 

Γεώργιος Καραγιάννης του Στέργιου
Παντρεύτηκε τη Δημητρούλα, κόρη του Γιάννη Κ. Μπούσιου. Αφού γηροκόμησαν τους γονείς της Δημητρούλας, πήραν την περιουσία που είχαν στην Νεάπολη Βοΐου και ζούσαν εκεί. Απόκτησαν δυο παιδιά, τον Γρηγόρη και την Ευαγγελία.

 
Γρηγόριος Καραγιάννης του Γεωργίου
Διαμένει στα Γρεβενά και υπηρέτησε ως υπάλληλος στην Εφορία Γρεβενών.
 
Ευαγγελία Καραγιάννη του Γεωργίου
Η Ευαγγελία παντρεύτηκε και λέγεται τώρα Παυλίδου.
 

Ευάγγελος Καραγιάννης του Στέργιου
Παντρεύτηκε την Γραμμάτω Γεωργίου Τζήκα, αρραβωνιαστικιά του αδερφού του Δημήτρη, που πέθανε. Απόκτησαν έξι παιδιά, τρεις γιους και τρεις κόρες: Τον Γρηγόρη, τον Δημήτρη, το Νίκο, την Ανδρομάχη, την Καλλιόπη και τη Δωροθέα. Στην αρχή δούλευε χτίστης. Πήρε οικόπεδο από τον πεθερό του και έχτισε σπίτι δίπλα από του Θανάση Μυτάκου. Το 1947 χειροτονήθηκε ιερέας. Λειτούργησε στο χωριό αλλά και σε άλλα χωριά του Βοΐου. Τελευταία λειτουργούσε στο Τσοτύλι Βοΐου.

Φωτογραφία: Παπαβαγγέλης Στ. Καραγιάννης, η γυναίκα του Γραμμάτω και τα παιδιά τους. Από δεξιά: Νικόλαος, Δημήτριος, Ανδρομάχη, Καλλιόπη και Δωροθέα.

 
Γρηγόρης Καραγιάννης του Ευαγγέλου
Πέθανε πολύ μικρός στο χωριό.
 
Δημήτρης Καραγιάννης του Ευαγγέλου
Έγινε ράφτης. Με τη γυναίκα του και τα παιδιά του εγκαταστάθηκαν στο Τσοτύλι Βοϊου.
 
Νίκος Καραγιάννης του Ευαγγέλου
Εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη.
 
Ανδρομάχη Καραγιάννη του Ευαγγέλου
Η Ανδρομάχη, τώρα Μπάκαρη παντρεύτηκε και ζει οικογενειακώς στην Καστοριά.
 
Καλλιόπη Καραγιάννη του Ευαγγέλου
Η Καλλιόπη, τώρα Μοτσίδου, ζει οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη.
 
Δωροθέα Καραγιάννη του Ευαγγέλου
Η Δωροθέα, τώρα Λιάκου, ζει οικογενειακώς στην Καστοριά.
 

Ευάγγελος Καραγιάννης - Καραβαγγέλης
Ο Βαγγέλης αποτελεί την άλλη πλευρά της οικογένειας των Καραγιανναίων. Η πρώτη είναι του Τζιάτζιου. Ο Τζιάτζος με τον πατέρα του Βαγγέλη ήταν αδέλφια. Ο Γιώργος και η Ντόλα Τζιάτζιου ήταν πρώτα ξαδέλφια με τον Καραβαγγέλη. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Μυγδάλω, κόρη του Ντινογιάννη, από το χωριό. Απέκτησαν δυο παιδιά: Τον Κώστα και την Παρασκευή. Η Μυγδάλω όμως πέθανε νωρίς και ο Βαγγέλης ξαναπαντρεύτηκε και πήρε γυναίκα από το Πολυκάστανο (Κλεπίστι) Βοΐου, με το όνομα Ευαγγελία. Με την δεύτερη γυναίκα του απόκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Γεώργιο, τον Ιωάννη, τον Παναγιώτη και τον Ευθύμιο.

 

Κωνσταντίνος Καραγιάννης του Ευάγγελου
Γεννήθηκε το 1877. Κτίστης. Γιος του Ευάγγελου Καραγιάννη και της πρώτης του γυναίκας Μυγδάλως. Παντρεύτηκε την Ξανθίππη Κ. Μπούσιου και απέκτησε ένα γιο, τον Αργύρη και τον Παύλο που πέθανε νέος. Έφυγε για την Αβησσυνία (τώρα Αιθιοπία) και αργότερα πήρε μαζί του πρώτα τον γιο του Αργύρη, ύστερα τον αδελφό του Θύμιο (το 1927) και τέλος τη γυναίκα του Ξανθίππη. Εκεί απόχτησαν άλλα τέσσερα παιδιά, τον Κλεάνθη και τον Μάριο και δυο κορίτσια. Ο Κωνσταντίνος, ο αδελφός του Θύμιος, και ο γιος του Αργύρης, πέθαναν στην Αβησσυνία (Αιθιοπία). Η Ξανθίππη με τα αγόρια της Κλεάνθη και Μάριο και τις δυο κόρες της επέστρεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

 

Αργύριος Καραγιάννης του Κωνσταντίνου
Γιος του Κωνσταντίνου Καραγιάννη και της πρώτης του γυναίκας Μυγδάλως. Πέθανε στην Αβυσσυνία (Αιθιοπία), όπου είχε μεταναστεύσει ο πατέρας του με όλα τα άλλα μέλη της οικογενείας του.

 

Παύλος Καραγιάννης του Κωνσταντίνου
Γιος του Κωνσταντίνου Καραγιάννη και της πρώτης του γυναίκας Μυγδάλως. Πέθανε νέος, προτού η οικογένεια τους φύγει για την Αβησσυνία (Αιθιοπία)

 
Παρασκευή Καραγιάννη του Ευάγγελου
Κόρη του Βαγγέλη Καραγιάννη και της πρώτης του γυναίκας Μυγδάλως. Παντρεύτηκε στο χωριό τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο.
 

Ιωάννης Καραγιάννης του Ευάγγελου
Γεννήθηκε το 1887. Γιος του Βαγγέλη Καραγιάννη και της δεύτερης γυναίκας του  Ευαγγελίας.

 

Παναγιώτης Καραγιάννης του Ευάγγελου
Γιος του Ευάγγελου Καραγιάννη και της δεύτερης γυναίκας του  Ευαγγελίας. Παντρεύτηκε την Φωτεινή Τσιούκλα από το Δασύλιο (Μαέρη) Γρεβενών και απέκτησαν μια κόρη. Πέθανε γυρίζοντας από τον πόλεμο της Μ. Ασίας και η Φωτεινή ξαναπαντρεύτηκε στην Καλλονή (Λούντζι) Γρεβενών, παίρνοντας μαζί και την κόρη της.

Γιώργος Καραγιάννης του Ευάγγελου
Γιος του Βαγγέλη Καραγιάννη και της δεύτερης γυναίκας του  Ευαγγελίας. Ο Γιώργος επιστρέφοντας από τον πόλεμο της Μ. Ασίας, αρραβωνιάστηκε με την Καλλιόπη, κόρη του Παπαγιάννη. Πέθαναν και οι δυο από σοβαρή ασθένεια χωρίς παιδιά.

           Παναγιώτης και Γιώργος Καραγιάννης
 

Ευθύμιος Καραγιάννης του Ευάγγελου
Γεννήθηκε το 1890. Γιος του Βαγγέλη Καραγιάννη και της δεύτερης γυναίκας του  Ευαγγελίας. Παντρεύτηκε την Ουρανία Μάντζαρη από την Καλλονή (Λούντζι) Γρεβενών, η οποία πέθανε νωρίς και δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν παιδιά. Ο Θύμιος ξαναπαντρεύτηκε την Μυγδάλω, κόρη του Γιάννη Χρ. Μπούσιου. Μαζί απόκτησαν δυο κόρες κι ένα γιο: Την Ουρανία, τον Βαγγέλη και την Ευδοκία (Κούλα). Το 1927 έφυγε για την Αβησσυνία, όπου είχε πάει πριν από αυτόν ο αδελφός του Κώστας και δεν ξαναγύρισε. Η κόρη του Ουρανία ήταν τότε 7 ετών και δεν τον ξαναείδε. Πέθανε εκεί.

 

 

Βαγγέλης Καραγιάννης του Ευθυμίου
Παντρεύτηκε την Αθηνά Νταλλού από τους Φιλιππαίους Γρεβενών και απόκτησαν δυο παιδιά. Εγκαταστάθηκαν οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη.

             Μυγδάλω σύζυγος Ευθ. Καραγιάννη
 

 

 

Ευδοκία (Κούλα) Καραγιάννη του Ευθυμίου
Μετέπειτα Γραβαλίδου. Δεν απέκτησε παιδιά. Έζησε στη Θεσσαλονίκη. Πέθανε το 1993 και θάφτηκε στο χωριό.

                         Ευδοκία Ευθ. Καραγιάννη
 


Ουρανία Καραγιάννη του Ευθυμίου
Παντρεύτηκε στο χωριό τον Ανδρέα Τσιούκλα και απόκτησαν δυο παιδιά, τον Φώτη και την Σπυριδούλα. Ο Ανδρέας εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και με τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Επέστρεψε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 και αντάμωσε με τη γυναίκα του Ουρανία. Έζησαν μαζί στο χωριό μέχρι τον θάνατό του το 1988. Ο Φώτης ζει οικογενειακά στην Αμερική. Η κόρη της Σπυριδούλα, αρρώστησε και πέθανε το 2013. Η Ουρανία πέθανε τον Μάρτιο του 2016 σε ηλικία 96 ετών. Ζούσε στο χωριό και στα Γρεβενά με την εγγονή της, κόρη της Σπυριδούλας, Ράνια Χατζή.

                          Ουρανία Ευθ. Καραγιάννη
 
* Μεγάλη φωτογραφία:
Παπαβαγγέλης Στ. Καραγιάννης, η γυναίκα του Γραμμάτω και τα παιδιά τους. Από δεξιά: Νικόλαος, Δημήτριος, Ανδρομάχη, Καλλιόπη και Δωροθέα.
 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης