ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Παπαμιχάλης - Μυτάκος

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Παπαμιχάλης
Ζάμπρας - Δημήτριος Γ. Τζήκας - Αθανάσιος Μυτάκος (Μυτακόπουλος)

 

Στο σπίτι αυτό έζησαν τρεις οικογένειες. Στις οικογένειες αυτές υπάρχει ένα κοινό γνώρισμα με ιδιαίτερη σημασία. Και στις τρεις μπήκε σώγαμπρος. Ο Ζάμπρας, ο Δημήτριος Γ. Τζήκας και ο Αθανάσιος Μυτάκος. Η παράδοση μιλά για τέταρτο, όμως αυτό δεν είναι βέβαιο.  Το παλιό σπίτι κάηκε και αργότερα, γύρω στο 1920-1922, ξαναχτίστηκε από τον Θανάση Μυτάκο.

 

Παπαμιχάλης
Κάποιος με το όνομα Μιχάλης ήρθε και εγκαταστάθηκε στο χωριό. Έγινε γαμπρός του Ζάμπρα και πήρε την περιουσία του. Δεν είναι γνωστό τίποτα για την οικογένειά του, γυναίκα και παιδιά. Αφού όμως πήρε σώγαμπρους, σημαίνει ότι είχε κορίτσια. Ο Μιχάλης καταγόταν από τον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας, χωριό το οποίο κατοικείτο από Βλάχους. Στο Τρίκορφο ήρθε κυνηγημένος, γιατί είχε σκοτώσει. Τούρκους και ήταν καταζητούμενος. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν είναι γνωστό το επώνυμό του. Επειδή ήξερε λίγα γράμματα, οι χωριανοί τον έκαναν παπά. Ίσως, αυτός να ήταν ο πρώτος ιερέας του νέου χωριού. Το 1857 κτίστηκε η εκκλησία του χωριού, ο  Άγιος Νικόλαος. Ασφαλώς σε αυτό θα συνέβαλε και ο παπα-Μιχάλης. Δημιούργησε οικογένεια στο χωριό που αποτελείτο από τέσσερις κόρες και ένα γιο. Ο γιος του όμως πέθανε νωρίς και ο παπάς έμεινε με τις κόρες του. Τις δυο τις πάντρεψε στη Ροδιά Γρεβενών και μια στο Δοτσικό. Έμεινε στο χωριό η μικρότερη, η Φωτεινή, την οποία πάντρεψε με τον Δημήτρη Γ. Τζήκα. Τον έφερε γαμπρό στο σπίτι, του έδωσε την περιουσία του και όπως δείχνουν τα πράγματα και το επώνυμό του.

 

Φωτεινή Παπαμιχάλη - Δημήτρης Γ. Τζήκας (Παπαμιχάλης)
Ο Δημήτρης Γ. Τζήκας
ήρθε σώγαμπρός στο σπίτι του Παπαμιχάλη και παντρεύτηκε την κόρη του Φωτεινή. Πήρε και το επίθετο Παπαμιχάλης. Φεύγοντας από το σπίτι του, μοίρασε τα χωράφια με τον αδερφό του τον Νικόλα. Πήρε τα καλύτερα και άφησε το σπίτι στον Νικόλα. Με τη Φωτεινή απέκτησαν πέντε κόρες: Την Πανάγιω, τη Δέσπω, τη Μαρία, την Καλλίνω και την Θεοδώρα. Οι πρώτες παντρεύτηκαν στο χωριό, η Καλλίνω στις Αμυγδαλιές (Πικριβινίτσα) Γρεβενών και στο σπίτι έμεινε η Θεοδώρα. Γαμπρό για την Θεοδώρα έφερε τον Θανάση Δημητρίου Μυτάκο, από την Καλλονή (Λούντζι).

 
Πανάγιω Παπαμιχάλη του Δημητρίου
Παντρεύτηκε στο χωριό
 
Δέσπω Παπαμιχάλη του Δημητρίου
Παντρεύτηκε στο χωριό
 
Μαρία Παπαμιχάλη του Δημητρίου
Παντρεύτηκε στο χωριό
 
Καλλίνω Παπαμιχάλη του Δημητρίου
Παντρεύτηκε στις Αμυγδαλιές Γρεβενών
 

Θεοδώρα Παπαμιχάλη - Μυτάκος (Μυτακόπουλος) Αθανάσιος του Δημητρίου
Ο Αθανάσιος Μυτάκος γεννήθηκε στην Καλλονή (Λούντζι) Γρεβενών το 1882. Έγινε σώγαμπρος του Δημήτρη Γ. Τζήκα (Παπαμιχάλη) στην κόρη του Θεοδώρα. Κληρονόμος της περιουσίας του Δημήτρη Τζήκα. Όμως ο Δημήτρης δεν αδίκησε και τις κόρες του, που ήταν παντρεμένες στο χωριό. Τις έδωσε καλά χωράφια, μέρος στα αλώνια και αχυρώνες. Ο Θανάσης και η Θεοδώρα απέκτησαν μια κόρη, την Ευθυμία και η γυναίκα του Θεοδώρα πέθανε. Όταν μεγάλωσε η κόρη του, την πάντρεψε και πήρε δεύτερη γυναίκα.
Ο Θανάσης ξαναπαντρεύτηκε με τη Μάρθα Παναγιωτοπούλου, από το χωριό. Απέκτησαν τρια αγόρια και μια κόρη: Τον Αριστείδη, τον Δημήτρη, τον Φώτιο και τη Ζαχάρω. Ταξίδεψε δυο φορές στην Αμερική και με τα λεφτά που κέρδισε, έφτιαξε σπίτι στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα αυτό δόθηκε αντιπαροχή και όλα τα παιδιά του πήραν διαμερίσματα. Κατάφερε να πάρει από τους κουνιάδους του Βασίλη και Θεοχάρη,  για τη γυναίκα του τη μισή περιουσία της πεθεράς του. Έτσι συγκέντρωσε μεγάλη περιουσία στο χωριό. Από τον πεθερό του Δημήτρη Παπμιχάλη έκανε εξαγορά, για να μην μπορούν οι κουνιάδες του να τον ενοχλούν. Στο χωριό ήταν ο πιο καλός νοικοκύρης με κινητή και ακίνητη περιουσία. Πέθανε σε ηλικία 97 χρονών το 1979.

               Αθανάσιος και Μάρθα Μυτάκου
 
Ευθυμία Μυτάκου του Αθανασίου και της Θεοδώρας
Η Ευθυμία ήταν κόρη του Αθανασίου Μυτάκου και της πρώτης του γυναίκας Θεοδώρας. Όαν μεγάλωσε, ο πατέρας της την πάντρεψε στο Λείψι Γρεβενών με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο.
 

Ζαχάρω  Μυτάκου του Αθανασίου
Παντρεύτηκε στο χωριό  τον  Νικόλαο Χρήστου Δημόπουλο, που ήταν χτίστης,  και απέκτησαν τρία παιδιά: Τον Βασίλη, τον Δημοσθένη και την Βικτώρια. Ο άντρας της, το 1946 δουλεύοντας στο χωριό που είχε παντρευτεί η αδερφή του Πανάγιω, στο Τουρνίκι (Παναγιά Γρεβενών), έπεσε θύμα των πρώτων ανταρτών του ΔΣΕ και εκτελέστηκε. Η Ζαχάρω πέθανε και αυτή νέα στην ηλικία

 

Αριστείδης Μυτάκος του Αθανασίου
Γιος του Αθανασίου Μυτάκου και της δεύτερης γυναίκας του Μάρθας. Παντρεύτηκε την Ευανθία, κόρη του Γρηγορίου Καραδήμου. Απόκτησαν δυο γιους, τον Κώστα και τον Γρηγόρη. Ο Κώστας έγινε δάσκαλος και ζει οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη. Ο Γρηγόρης πέθανε το 1993. Η οικογένειά του ζει στη Θεσσαλονίκη.

Κωνσταντίνος Μυτάκος του Αριστείδη
Ο Κώστας έγινε δάσκαλος. Υπηρέτησαν σε σχολεία των Γρεβενών της Θεσσαλονίκης. Παντρεμένος με την Τερέζα, ζει οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη και έχει δυο αγόρια, τον Αριστείδη και τον Ιωάννη. Επισκέπτεται συχνά το χωριό.

    Δημήτρης και Αριστείδης Μυτάκος με την ανιψιά
                    τους Βικτώρια Δημοπούλου
 

 


Αριστείδης Μυτάκος του Κωνσταντίνου
Γιος του Κώστα και της Τερέζας Μυτάκου. Μηχανολόγος μηχανικός, απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά. Ζει οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη.

 
Ιωάννης Μυτάκος του Κωνσταντίνου
 
Γρηγόριος Μυτάκος του Αριστείδη
Ο Γρηγόρης πέθανε το 1993. Η οικογένειά του ζει στη Θεσσαλονίκη.
 

Δημήτρης (Μήτρος) Μυτάκος του Αθανασίου
Γιος του Αθανασίου Μυτάκου και της δεύτερης γυναίκας του Μάρθας. Παντρεύτηκε την ορφανή Γλυκερία Ιωάν. Σιμοπούλου που τελευταία ζούσε με τη μάννα της Φωτεινή στο Λείψι. Απόκτησαν δυο αγόρια, τον Ιωάννη και τον Αθανάσιο. Ήταν πολύ εργατικός και σκληραγωγημένος άνδρας. Αγαπούσε ιδιαίτερα την καλλιέργεια της γης και των δέντρων. Έζησε ως συνταξιούχος τα τελευταία του χρόνια στο χωριό, όπου και πέθανε.

Ιωάννης Μυτάκος του Δημητρίου
Γιος του Δημητρίου Μυτάκου και της Γλυκερίας Ιωάν. Σιμοπούλου. Μετανάστευσε οικογενειακώς στη Γερμανία

                      Δημήτριος Αθαν. Μυτάκος
 
Αθανάσιος Μυτάκος του Δημητρίου
Πέθανε τέλη δεκαετίας του 1990, αφήνοντας δυο κόρες, την Γλυκερία και την Χάιδω.
 
Γλυκερία Μυτάκου του Αθανασίου
 
Χάιδω Μυτάκου του Αθανασίου
 

Φώτιος Μυτάκος του Αθανασίου
Γιος του Αθανασίου Μυτάκου. Σπούδασε δάσκαλος και παντρεύτηκε τη δασκάλα Ζωή (Ζωζώ) Τρυγώνη από το Βογατσικό της Καστοριάς. Υπηρέτησε σε σχολεία των Γρεβενών και της Θεσσαλονίκης. Απόκτησε δυο κόρες: Τη Μάρθα και τη Ιωάννα (Γιάννα), Ο Φώτης ζούσε στη Θεσσαλονίκη αλλά τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στο χωριό με τη γυναίκα του αλλά και μετά το θάνατό της. Είχε πάθος με την καλλιέργεια και την φροντίδα των δέντρων. Με δικά του έξοδα αντικαταστάθηκε η παλιά σκεπή του Δημοτικού Σχολείου Τρικόρφου με καινούρια. Πέθανε πριν μερικά χρόνια.

 
Μάρθα Μυτάκου του Φωτίου
Τώρα Σιώτα.
 

Ιωάννα Μυτάκου του Φωτίου
Η Γιάννα  σπούδασε οδοντίατρος στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, συνταξιούχος πλέον, ζει στο πατρικό σπίτι στο χωριό, το οποίο υπεραγαπά και προσφέρει σε αυτό. Υπήρξε για αρκετές διετίες πρόεδρος, περιστοιχισμένη από μέλη που εναλλασσόταν κατά διαστήματα. Η Γιάννα Αφιέρωσε πολύ κόπο και χρόνο για τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Έκανε μιαν ατομική έκθεση κεραμικών - βιτρό και συγκέντρωσε πολύ κόσμο σε μια πολύ ωραία βραδιά στο Τρίκορφο. Με τα έσοδα, από τις πωλήσεις των έργων της και από συνδρομές, έγιναν οι πόρτες και τα παράθυρα στο Πολιτιστικό μας Κέντρο.

 
Στη μεγάλη φωτογραφία, ο Αθανάσιος Δημ. Μυτάκος και η γυναίκα του Μάρθα. Δεξιά, ο γιος τους Μήτρος. Πίσω, το σπίτι τους στο χωριό.

 

Ο Μήτρος Μυτάκος με παραδοσιακή φορεσιά το 1993

Το πατρικό σπίτι των Μυτακαίων


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης