ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Καραδήμος

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Καραδήμος - Καραδημαίοι

Λίγες είναι οι πληροφορίες για τη γενιά των Καραδημαίων, γιατί κανένας από τους απογόνους δε θυμάται πέρα από τον παπού και τη γιαγιά. Εδώ βρίσκουμε τέσσερα αδέρφια: Τον Στέργιο, τον Βαγγέλη, τον Θανάση, και τη Μαρία.

 

Στέργιος Καραδήμος (Τέγος)
Παντρεύτηκε τη Σουλτάνα Γεωργ. Κωτσιαλή-Τσώνη (αδελφή του Κώστα Τσώνη) από το χωριό. Απέκτησαν τρεις γιους και δυο κόρες: Τον Γρηγόριο, τον Δημήτριο, τον Ιωάννη, τη Ζωίτσα και τη Θεοδώρα.

 

Δημήτριος Καραδήμος του Στεργίου
Η πρώτη του γυναίκα ήταν αδελφή του Θανάση Θεοδ. Σιμόπουλου. Πέθανε προτού αποκτήσουν παιδιά. Ξαναπαντρεύτηκε την Μαρία από τον Άγιο Κοσμά και απέκτησαν δυο κόρες, την Βασιλική και την Ευαγγελία. Ο Δημήτρης έφυγε για την Αμερική κι εκεί βρήκε τραγικό θάνατο. Στο εργοστάσιο που δούλευε, οι εργάτες έκαναν απεργία. Ο ίδιος δούλευε και οι εργάτες, σαν απεργοσπάστη, τον χτύπησαν άσχημα και πέθανε. Όταν σκοτώθηκε ο Δημήτρης, οι κόρες του στο χωριό ήταν μικρές. Μεγάλωσαν και παντρεύτηκαν με την βοήθεια του θείου τους Γρηγόρη Καραδήμου.

 

Βασιλική Καραδήμου του Δημητρίου
Η Βασιλική έμεινε ορφανή από μικρή στο χωριό. Ο πατέρας της, μετανάστης στην Αμερική, σκοτώθηκε εκεί. Μεγάλωσε και παντρεύτηκε με τη φροντίδα του θείου της Γρηγόρη Καραδήμου.

 

Ευαγγελία Καραδήμου του Δημητρίου
Η Ευαγγελία έμεινε ορφανή από μικρή στο χωριό. Ο πατέρας της, μετανάστης στην Αμερική, σκοτώθηκε εκεί. Μεγάλωσε και παντρεύτηκε στη Χρυσαυγή (Μυραλί) τον Δημήτρη Νικόπουλο, με τη φροντίδα του θείου της Γρηγόρη Καραδήμου.

 
Ιωάννης Καραδήμος του Στεργίου (Νάκος)
Ο άνθρωπος με τα πολλά αστεία. Έφυγε νωρίς για την Αμερική και δεν ξαναγύρισε.
 
Ζωίτσα Καραδήμου του Στεργίου
 
Θεοδώρα Καραδήμου του Στεργίου
 

Γρηγόριος Καραδήμος του Στεργίου (Αναγνώστης)
Ήταν ακέραιος χαρακτήρας και πολύ σεβαστός στο χωριό. Καλός τεχνίτης στην πέτρα και στο πελέκημα, υπέροχος ψάλτης και γι αυτό τον φώναζαν Αναγνώστη. Οι χωριανοί του πρότειναν να γίνει ιερέας του χωριού, αυτός όμως δεν δέχτηκε για οικονομικούς λόγους, γιατί είχε μεγάλη οικογένεια. Ταξίδεψε στη Θεσσαλία και νοτιότερα με αποτέλεσμα να υποσκάψει την υγεία του και να πεθάνει νέος στην ηλικία. Παντρεύτηκε τη Μαλαματή Τασιούλα (Αναγνώσταινα) από το Δασύλλιο (Μαέρη) και απέκτησαν τρία αγόρια και έξι κόρες: Τον Νικόλαο, την Όλγα, την Ευανθία, την Ελένη, τον Δημήτριο, την Ελισσάβετ, την Ιφιγένεια, τον Στέργιο και την Ευρυδίκη.

 

Νικόλαος Καραδήμος του Γρηγορίου
Παντρεύτηκε την Ευδοξία Σιοζιοπούλου από τη Μπουχωρίνα και απέκτησαν δυο παιδιά: Τον Φώτη και τη Ναυσικά. Πριν τον πόλεμο του 1940 ο Νικόλαος με την οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στον Δομοκό Φθιώτιδας. Η Ευδοξία όμως πέθανε και αυτός ξαναπαντρεύτηκε.

 
Όλγα Καραδήμου του Γρηγορίου
 
Ευανθία Καραδήμου του Γρηγορίου
 
Ελένη Καραδήμου του Γρηγορίου
 
Δημήτριος Καραδήμος του Γρηγορίου
 
Ελισσάβετ Καραδήμου του Γρηγορίου
 
Ιφιγένεια Καραδήμου του Γρηγορίου
 

Στέργιος Καραδήμος του Γρηγορίου
Το 1947 εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) και μετά το 1949 βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιο. Για την γυναίκα του και τον γιο του δεν είναι τίποτε γνωστό.

 
Ευρυδίκη Καραδήμου του Γρηγορίου
Παντρεύτηκε στο χωριό τον Παύλο Αθ. Δινόπουλο και απέκτησαν ένα παιδί, τον Αθανάσιο. Απεβίωσε, μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019.
 
Ευάγγελος Καραδήμος
Το μόνο γνωστό είναι ότι είχε ένα γιο, τον Θωμά. Το σπίτι του ήταν πίσω από του Κυριαζή.
 

Θωμάς Καραδήμος του Ευαγγέλου
Παντρεύτηκε με την Γλυκερία Ευαγγ. Μαργαρίτη. Απέκτησαν έξι παιδιά: Τον Δημήτριο, τον Γεώργιο, την Ευθυμία, την Καλλιόπη και τη Δέσπω. Στη δεκαετία του 1930 έφυγε οικογενειακώς για το χωριό Ελεύθερο Γρεβενών. Εκεί δημιούργησε περιουσία και πάντρεψε τα παιδιά του.

 

Δημήτριος Καραδήμος του Θωμά
Ήταν ο μόνος από την οικογένεια Θωμά Καραδήμου, που δεν την ακολούθησε στην μετοίκησή της στο Ελεύθερο Γρεβενών. Παντρεύτηκε με την Ζωίτσα Χρήστου Μάντζαρη από την Καλλονή (Λούντζι) κι έμεινε εκεί δημιουργώντας οικογένεια. Είχε γιο τον Χρήστο.

 

Χρήστος Καραδήμος του Δημητρίου
Γεννήθηκε στην Καλλονή (Λούντζι), όπου είχε παντρευτεί ο πατέρας του με την Ζωίτσα Χρήστου Μάντζαρη. Ο Χρήστος επιχείρησε να έρθει στο Τρίκορφο και να χτίσει σπίτι στο πατρικό οικόπεδο. Δεν τα κατάφερε και έχτισε σπίτι στην Καλλονή.

 
Ευθυμία Καραδήμου του Θωμά
Μεγάλωσε στο Ελεύθερο Γρεβενών όπου είχε μετοικήσει η οικογένειά της.
 
Γεώργιος Καραδήμος του Θωμά
Μεγάλωσε στο Ελεύθερο Γρεβενών όπου είχε μετοικήσει η οικογένειά του. Έγινε ιερέας.
 
Ευθυμία Καραδήμου του Θωμά
Μεγάλωσε στο Ελεύθερο Γρεβενών όπου είχε μετοικήσει η οικογένειά της.
 
Καλλιόπη Καραδήμου του Θωμά
Μεγάλωσε στο Ελεύθερο Γρεβενών όπου είχε μετοικήσει η οικογένειά της.
 
Γεώργιος Καραδήμος του Θωμά
 
Δημήτριος Καραδήμος
Το 1946 έφυγε από το χωριό και εγκαταστάθηκε στο Δομοκό Φθιώτιδας. Εκεί παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια
 

Αθανάσιος Καραδήμος (Τσούγιας)
Είναι ένας από τα τρία αδέλφια. Έχτισε σπίτι στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην αδελφή του Μαρία. Το "Τσούγιας" προήλθε από το Θανάσης-Θανασούγιας-Τσούγιας. Από την οικογένειά του είναι γνωστά τα δυο του αγόρια, ο Χρήστος και ο Ιωάννης.

 

Χρήστος Καραδήμος του Αθανασίου
Παντρεύτηκε την Ευαγγελία Νικ. Τζήκα. Πέθανε όμως πριν δημιουργήσει οικογένεια και η Ευαγγελία γύρισε στον αδελφό της Γιώργο Τζήκα.

 

Ιωάννης Καραδήμος του Αθανασίου
Ο αδελφός του Χρήστος, πέθανε νέος και έμεινε μόνος στο πατρικό σπίτι. Παντρεύτηκε την Κατερίνα Γκόγκου από την Καλλονή (Λούνζι) και απέκτησαν τρεις γιους και τέσσερις κόρες: Τον Θωμά, τη Θεοδώρα, τον Αθανάσιο, τη Μαριάνθη, τη Σοφία και την Πηνελόπη.

 
Θεοδώρα Καραδήμου του Ιωάννη
Παντρεύτηκε στο Μέγαρο (Ραντοσίνστα) Γρεβενών τον Θωμά Σιέμο.
 

Μαριάνθη Καραδήμου του Ιωάννη
Παντρεύτηκε στο χωριό τον Γεώργιο Μπούσιο του Νικολάου. Άφησαν όμως το σπίτι τους στο Τρίκορφο και αγόρασαν αλευρόμυλο στο Κοσμάτι Γρεβενών. Εκεί έζησαν με τη Μαριάνθη και την οικογένειά τους όλα τους τα χρόνια.

 
Σοφία Καραδήμου του Ιωάννη
Παντρεύτηκε στο χωριό.
 
Πηνελόπη Καραδήμου του Ιωάννη
Παντρεύτηκε στο χωριό Νησί Ημαθίας και τώρα έχει το επίθετο Ντάρλα.
 

Θωμάς Καραδήμος του Ιωάννη
Παντρεύτηκε την Ελισάβετ Κονδύλη από την Χρυσαυγή (Μυραλί) και απέκτησαν δυο κόρες: Τη Δήμητρα και την Αντιγόνη. Ο Θωμάς πέθανε νωρίς και η γυναίκα του Ελισάβετ ξαναπαντρεύτηκε στη Ροδιά Γρεβενών. Αργότερα μετοίκησε με τις κόρες της στη Θεσσαλονίκη, όπου ζουν σήμερα.

 
Δήμητρα Καραδήμου του Ιωάννη
 
Αντιγόνη Καραδήμου του Ιωάννη
 

Ηλίας Καραδήμος του Ιωάννη
(Ο ήρωας της Αλβανίας)
Παντρεύτηκε  την Κατερίνα Ευαγγ. Τσιούκλα από το Δασύλλιο. Aπέκτησαν δυο παιδιά, τον Νικόλαο και την Μαργαρίτα. Ο Ηλίας ήταν λοχίας και σκοτώθηκε στον Ελληνοιταλικό πόλεμο στις 28-11-1940 στο ύψωμα Οσβάτι της Πίνδου.

 

                          Ηλίας Ιωάν. Καραδήμος
 

Νικόλαος Καραδήμος του Ηλία
Ο Νίκος παντρεύτηκε την Χρυσούλα Πατίδου-Καρτάλη και δημιούργησε οικογένεια στο Αιγίνιο Ημαθίας. Απόκτησε δυο αγόρια και ένα κορίτσι: Τον Θανάση, τον Ηλία και την Κατερίνα. Έφυγε απροσδόκητα, πρόσφατα (2013) από τη ζωή.

 
Αθανάσιος Καραδήμος του Νικολάου
Γιος του Νικολάου και της Χρυσούλας Καραδήμου. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει ένα γιο, τον Χρήστο.
 
Χρήστος Καραδήμος του Αθανασίου
 
Ηλίας Καραδήμος του Νικολάου
Γιος του Νικολάου και της Χρυσούλας ΚαραδήμουΕίναι παντρεμένος με την Ρούλα Φούρκα και έχουν αποκτήσει δυο αγόρια και ένα κορίτσι: Τον Νίκο, τον Αλέξη και την Αγάπη.
 
Νικόλαος Καραδήμος του Ηλία
 
Αλέξης Καραδήμος του Ηλία
 
Αγάπη Καραδήμου του Ηλία
 
Αικατερίνη Καραδήμου του Νικολάου
Είναι το τρίτο παιδί του Νικολάου και της Χρυσούλας Καραδήμου.
 
Μαργαρίτα Καραδήμου του Ηλία
Παντρεύτηκε στο χωριό με τον Δημήτριο Στεφ. Μπούσιο και μετοίκησαν στη Λάρισα. Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Στέφανο και τον Ηλία. Ο άντρας της έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2013. Η Μαργαρίτα ζει με τα παιδιά της στη Λάρισα.
 

Αθανάσιος Καραδήμος του Ιωάννη
Παντρεύτηκε την Αγγελική Ιωάν. Δινόπουλου, από το χωριό. Έχτισε σπίτι στο αλώνι τους και απέκτησαν δυο παιδιά: Τον Χρήστο και την Ευδοκία. Η οικογένεια, μετά το 1940, μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα.

 
Ευδοκία Καραδήμου του Αθανασίου
Παντρεύτηκε και ζει στα Τρίκαλα, όπου είχε μετοικίσει μετά το 1940 η οικογένειά της. Σήμερα ονομάζεται Γάλλου.
 

Χρήστος Καραδήμος του Αθανασίου
Ο Χρήστος γεννήθηκε στο Τρίκορφο και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, όπου μετοίκησε η οικογένεια του μετά το 1940. Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, εισήχθη στην Σχολή Ικάρων. Μετά από ευδόκιμη πορεία, διετέλεσε της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα και Διοικητής της Σχολής Ικάρων. Σήμερα είναι απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, με το βαθμό του Ταξίαρχου. Επισκέπτεται τακτικά το χωριό και έχει επισκευάσει το πατρικό του σπίτι. Είναι παντρεμένος με τη Χριστίνα και έχει αποκτήσει δυο γιους, τον Μάριο και τον Αθανάσιο. Ο Μάριος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και ο Αθανάσιος, ταξίαρχος εν ενεργεία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

                       Χρήστος Αθαν. Καραδήμος
 

 

Αθανάσιος Καραδήμος του Χρήστου
Ταξίαρχος εν ενεργεία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Τσινάκη από την Αθήνα, αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχουν αποκτήσει μια κόρη, την Χριστίνα, που είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

                      Αθανάσιος Χρήστ.  Καραδήμος
 

 


Χριστίνα
Καραδήμου του Αθανασίου
Κόρη του Αθανασίου και της Ελένης Καραδήμου-Τσινάκη. Είναι φοιτήτρια επί πτυχίω στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

                         Χρηστίνα Αθαν. Καραδήμου
 

Μάριος Καραδήμος του Χρήστου
Μηχανολόγος μηχανικός. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Σπυράκη και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, την Ουρανία και τον Χρήστο.  Βρίσκεται με την οικογένειά του στην Κύπρο, όπου και εργάζεται.

 

Ουρανία Καραδήμου του Μάριου
Κόρη του Μάριου και της Μαρίας Καραδήμου-Σπυράκη.

Χρήστος Καραδήμος του Μάριου
Κόρη του Μάριου και της Μαρίας Καραδήμου-Σπυράκη.

 

* Στη μεγάλη φωτογραφία: επάνω: Αριστερά: Αθανάσιος Ιωάν. Καραδήμος με την γυναίκα του Αγγελική Δινοπούλου, τον γιο τους Χρήστο, τον γαμπρό του κ. Γάλλο και εγγόνια τους. Κάτω: Το σπίτι και η είσοδος του σπιτιού του Χρήστου Αθαν. Καραδήμου.

 

.


    
Copyright © 2014-19 Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικόρφου Γρεβενών