ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Τζήκας

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΖΗΚΑΙΩΝ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Τζηκαίοι

Η γενιά των Τζηκαίων είναι η μεγαλύτερη σε απόγόνους στο Τρίκορφο. Ίσως έχουν δίκιο οι χωριανοί, που λένε ότι αν συγκεντρώνονταν όλοι οι Τζηκαίοι, θα έκαναν ένα ολόκληρο χωριό. Οι οικογένειες των Τζηκαίων διατηρούσαν αγαθές και φιλικές σχέσεις με των Δημοπουλαίων. Δεν είχε συμβεί ποτέ μεταξύ τους κάποιου είδους παρεξήγηση. Εκτός αυτού, ήταν και κουμπαριά. Όσα Τζηκούλια γεννιόντουσαν τα βάφτιζε ο Ντούμος (Δημόπουλος). Το Πάσχα τούς έκανε το τραπέζι και τους γέμιζε δώρα, τους αγόραζε λαμπάδες, τους έδινε κόκκινα αυγά και όταν παντρεύονταν τους στεφάνωνε. Ίσως οι καλές τους σχέσεις να οφείλονταν στον καλόβουλο χαρακτήρα τους. Ίσως πάλι, να τους συνέδεαν διάφορες καταστάσεις, που είχαν από κοινού αντιμετωπίσει όταν ζούσαν στο παλιό χωριό.

 

Γιώργος Τζήκας (Γκόγκος)
Θεωρείται ο γενάρχης των Τζηκαίων μαζί με τη γυναίκα του Γκόγκαινα. Το πρώτο τους σπίτι ήταν του Χρήστου Τζήκα. Στο σπίτι αυτό, λέει η προφορική παράδοση, υπήρχε ένα εικόνισμα που το είχαν φέρει από το παλιό χωριό. Η γυναίκα του ίσως ήταν δευτεροπαντρεμένη με τον Γκόγκο. Γεγονός είναι ότι είχε δικά της χωράφια. Στην τοποθεσία "Γκούβες" υπάρχει "της Γκόγκαινας το χωράφι". Απόκτησαν δυο γιους, τον Δημήτρη και τον Νικόλαο.

 
Δημήτριος Τζήκας του Γεωργίου

 

Νικόλαος Τζήκας του Γεωργίου
Κληρονόμησε το σπίτι του πατέρα του, που βρίσκεται στην κορυφή του χωριού. Η γυναίκα του Μαρία ήταν από το Δασύλλιο (Μαέρη), θεία του Νικόλα Χρηστίδη-Παπανικόλα. Ο Γιώργος Τζήκας και ο Παπανικόλας ήταν ξαδέρφια. Ο Νικόλας με τη Μαρία απέκτησαν πέντε παιδιά: Τον Γιώργο, τον Χρήστο, τη Σουλτάνα, την Ευαγγελία και τον Βασίλη.

Σουλτάνα Τζήκα του Νικολάου
Παντρεύτηκε στο χωριό. Χήρεψε νωρίς και έμεινε με δυο ανήλικα αγόρια. Έζησε με τη βοήθεια και συμπαράσταση του αδερφού της Γιώργου Τζήκα.

                           Νικόλαος Τζήκας του Γεωργίου
 

Ευαγγελία Τζήκα του Νικολάου
Παντρεύτηκε αλλά χήρεψε νωρίς χωρίς να δημιουργήσει οικογένεια. Γύρισε στον αδελφό της Γιώργο Τζήκα που της παραχώρησε ένα δωμάτιο του σπιτιού του. Η Ευαγγελία ήταν μοδίστρα χωρίς μηχανή. Καθώς έλεγε η Ελένη Κ. Μαρανή, "Μου έραψε το πρώτο μου φουστάνι και είχε τέτοια βελονιά, που δε μπορούσες να ξεχωρίσεις ότι ήταν με το χέρι". Με αυτόν τον τρόπο ζούσε και βοηθούσε τον αδερφό της, που είχε μεγάλη οικογένεια καθώς και την χήρα αδελφή της Σουλτάνα.

 

Γεώργιος Τζήκας του Νικολάου
Γεννήθηκε το 1864. Ο πρώτος γιος του Νικόλα, που πήρε το όνομα του παππού του, Γιώργος (Γκόγκος). Ο Γιώργος παντρεύτηκε κι αυτός γυναίκα από το Δασσύλλιο (Μαέρη), την Αγόρω Χατζοπούλου, πρώτη ξαδέρφη της Αγόρως Ντούμου. Ο Γιώργος είχε κάποια αναπηρία στα πόδια του και βάδιζε πάντα στηριζόμενος στην γκλίτσα του. Την αναπηρία του αυτή απέκτησε, όταν παιδί ακόμα. Έβοσκε τα πρόβατα και τα τουρκικά αποσπάσματα τον έδειραν πολύ για να τους δώσει πληροφορίες για τους κλέφτες. Η κόρη του Μάρθα έλεγε ότι το 1917, που ήρθε στο Τρίκορφο Γαλλικός στρατός, του πήραν ένα κριάρι και του υποσχέθηκαν να του το πληρώσουν. Όταν πήγε να τους ζητήσει τα χρήματα τον ξυλοκόπησαν τόσο άγρια, που έκανε μήνες να σηκωθεί από το κρεβάτι. Δημιούργησαν μεγάλη οικογένεια με εφτά παιδιά: Τη Στεργιαννή, τον Κωνσταντίνο, την Πανάγιω, τη Φωτεινή, τον Θωμά, τη Γραμμάτω, τη Μάρθα, τον Εμμανουήλ και τον Παναγιώτη.

 
Στεργιανή Τζήκα του Γεωργίου
Κωνσταντίνος Τζήκας του Γεωργίου
Πανάγιω Τζήκα του Γεωργίου
Φωτεινή Τζήκα του Γεωργίου
Θωμάς Τζήκας του Γεωργίου
Γραμμάτω Τζήκα του Γεωργίου
Μάρθα Τζήκα του Γεωργίου
Εμμανουήλ Τζήκας του Γεωργίου
Πέθανε όταν ήταν μικρό παιδί.
Παναγιώτης Τζήκας του Γεωργίου
Πέθανε όταν ήταν μικρό παιδί.
 

Βασίλειος Τζήκας του Νικολάου
Γεννήθηκε το 1873. Είναι ο τρίτος και τελευταίος γιος του Νικολάου Τζήκα. Χτίστης στο επάγγελμα και αυτός και τα παιδιά του. Παντρεύτηκε τη Ζωίτσα, κόρη του Στέργιου. Για λίγο καιρό έμενε με τον πατέρα του. Μετά ο πατέρας του, τού έχτισε καινούργιο σπίτι δίπλα στο δικό του. Ο Βασίλης και η Ζωίτσα απέκτησαν πέντε παιδιά. Τρεις κόρες και δυο γιους: Τη Δέσπω, τη Μαρία, την Ευαγγελία, τον Ευθύμιο και τον Νικόλαο.

 
Δέσπω Τζήκα του Βασιλείου
Η Δέσπω παντρεύτηκε στον Άγιο Κοσμά (Τσιράκι) Γρεβενών με τον Χρήστο Βέλα.
 
Μαρία Τζήκα του Βασιλείου
Η Μαρία παντρεύτηκε στις Εκκλησιές (Βιβίστ) Γρεβενών με τον Στέργιο Καλόγερο.
 
Ευαγγελία Τζήκα του Βασιλείου
Η Ευαγγελία παντρεύτηκε στο Σύδεντρο Γρεβενών με τον Ανδρέα Κοζιούκα.
 

Νικόλαος Τζήκας του Βασιλείου
Παντρεύτηκε τη Μορφούλα, κόρη του Βασίλη Καραγιώργου από το Δίλοφο (Λμπόχοβο) Βοΐου. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τρια αγόρια και τρία κορίτσια: Τον Ανδρέα, τον Κωνσταντίνο,  τη Θεοδότα, την Παναγιώτα. Ο γιος τους Ανδρέας το 1947 μαζί με τον Γιάννη Μπούσιο του Στέφανου, παιδιά τότε, στη θέση "Άνδρου Πηγάδι", περιεργάζονταν μια γερμανική χειροβομβίδα. Αυτή εξερράγη στα χέρια τους και τα παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου. Μετά από αυτό το γεγονός ο Νίκος Τζήκας εγκαταστάθηκε στην Καλαμπάκα Ήταν εξαιρετικός οικοδόμος και διορίστηκε προϊστάμενος της Σχολής Οικοδόμων που λειτουργούσε εκεί.  Ο γιος του Κώστας πήρε το δίκαννο και πήγε για κυνήγι. Τραυμάτισε έναν λαγό και τρέχοντας να τον πιάσει τον χτύπησε με τον υποκόπανο του όπλου του. Το όπλο εκπυρσοκρότησε και τα σκάγια στο στήθος του τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Οι γονείς του τότε είχαν πεθάνει και δεν έζησαν και αυτό το τραγικό για την οικογένεια, γεγονός.

 
Ανδρέας Τζήκας του Νικολάου
Ο Ανδρέας το 1947 μαζί με τον Γιάννη Μπούσιο του Στέφανου, παιδιά τότε, στη θέση Άνδρου Πηγάδι, περιεργάζονταν μια γερμανική χειροβομβίδα. Αυτή εξερράγη στα χέρια τους και τα παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου.
 

Κωνσταντίνος Τζήκας του Νικολάου
Μια μέρα ο Κώστας,  που ζούσε με τους γονείς του στην Καλαμπάκα, πήρε το δίκαννο και πήγε για κυνήγι. Τραυμάτισε έναν λαγό και τρέχοντας να τον πιάσει τον χτύπησε με τον υποκόπανο του όπλου του. Το όπλο εκπυρσοκρότησε και τα σκάγια στο στήθος του τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

 
Νικόλαος Τζήκας του Νικολάου
Πέθανε όταν ήταν μικρός
 
Θεοδότα Τζήκα του Νικολάου
Η Θεοδότα, τώρα Ψύρρα, ζει με την οικογένειά της στην Καλαμπάκα.
 
Παναγιώτα Τζήκα του Νικολάου
Η Παναγιώτα, τώρα Κωνσταντίνου, ζει οικογενειακώς στην Καστοριά
 
Μορφούλα Τζήκα του Νικολάου
Πέθανε όταν ήταν μικρή.
 

Ευθύμιος Τζήκας του Βασιλείου
Ήταν πολύ εύθυμος χαρακτήρας, καλαμπουρτζής. Όπου και να πήγαινε, σε σπίτι, σε παρέα, σε καφενείο, έκανε με τα χωρατά του τον κόσμο να ξεκαρδίζεται στα γέλια. Παντρεύτηκε την Καλιόπη του παπα-Χρήστου Μαργαρίτη από το χωριό και απέκτησαν τρεις γιους και δυο κόρες: Τον Σπύρο, την Πανάγιω, τον Χαρίλαο, τον Μιλτιάδη και την Ανδρομάχη. Από το 1950 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στα Γρεβενά. Έφτιαξαν δικό τους σπίτι. Το πατρικό τους σπίτι στο χωριό, εγκαταλείφθηκε. Τη δεκαετία του 1990 ο Θύμιος άρχισε να χτίζει σπίτι στο χωριό δίπλα στο πατρικό του αλλά ο πρόωρος θάνατός του δεν τον άφησε να το τελειώσει. Το τελείωσαν τα παιδιά του και το έδωσαν στην Ανδρομάχη, που έρχεται τα καλοκαίρια στο χωριό.

                Ευθύμιος και Καλλιόπη Τζήκα
 

Σπύρος Τζήκας του Ευθυμίου
Παντρεύτηκε τη Δήμητρα Λαδά και ζούσε με την οικογένειά του στα Γρεβενά. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στην Εφορεία Γρεβενών. Απόκτησαν δυο παιδιά, την Νατάσσα και τον Απόστολο.

 

 

 

Νατάσσα Τζήκας του Σπύρου
Είναι νηπιαγωγός και ζει οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη

 
Απόστολος Τζήκας του Σπύρου
 

Χαρίλαος Τζήκας του Ευθυμίου
Παντρεύτηκε τη Σταυρούλα και ζει με τα παιδιά του στα Γρεβενά, όπου και εργάζεται.

 

Μιλτιάδης Τζήκας του Ευθυμίου
Παντρεύτηκε την Αργυρώ και ζουν οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη.

 

Παναγιώτα Τζήκα του Ευθυμίου
Παντρεύτηκε τον εργολάβο οικοδομών Γιώργο Τσικρικώνη από την Κοκκινιά Γρεβενών και ζουν οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη

 

Ανδρομάχη Τζήκα του Ευθυμίου
Καθηγητρια. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Ανέστη Δημητριάδη και ζουν στη Θεσσαλονίκη..

 
Χρήστος Τζήκας
 

Αθανάσιος Τζήκας του Χρήστου
Γεννήθηκε το 1893. Όλοι, όσοι τον θυμούνταν, έλεγαν ότι ήταν μεγάλος γλεντζές και λεβέντης. Παντρεύτηκε τη Σουλτάνα, κόρη του Χρήστου Σιμόπουλου (Καραματσούκη). Απόκτησαν ένα γιο, τον Ιωάννη. Δεν πρόλαβε να χαρεί τον γιο του ούτε καν να τον δει. Δούλευε χτίστης στα Ξερολάκκια Γρεβενών κι εκεί πέθανε ξαφνικά. Ο Γιάννης Κυριαζής (Τζανής), κάλφας, τον φόρτωσε στο μουλάρι του νεκρό και τον έφερε στο χωριό, όπου και θάφτηκε. Η γυναίκα του Σουλτάνα τότε ονόμασε το παιδί Γιάννη, το άφησε στον παππού του και παντρεύτηκε στο Μέγαρο Γρεβενών, τον Κώστα Βαρβάτο.

 

Ιωάννης Τζήκας του Αθανασίου
Ο Γιάννης γεννήθηκε το 1913. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω πατέρα δε γνώρισε και μεγάλωσε κατ΄ αρχήν με τον παππού και τη γιαγιά του και ύστερα με τουςθείους του. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Ιωάννη Καραδήμου και εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας από το 1948. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, δυο γιους και δυο κόρες: Τον Αθανάσιο, τον Θωμά, την Ανδρονίκη και την Βασιλεία.

 
Αθανάσιος Τζήκας του Ιωάννη
Είναι μηχανικός και ζει οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη
 
Θωμάς Τζήκας του Ιωάννη
Είναι μηχανικός και ζει οικογενειακώς στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας μαζί με τους γονείς του.
 
Ανδρονίκη Τζήκα του Ιωάννη
Τώρα Κεχαγιά, είναι μαία και ζει οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη.
 
Βασιλεία Τζήκα του Ιωάννη
Τώρα Τσικλητήρα, ζει στο χωριό Νησί της Ημαθίας.
 

Χρήστος Τζήκας του Νικολάου
Γεννήθηκε το 1868. Ο δεύτερος γιος του Νικόλα. Χτίστης στο επάγγελμα. Ψηλός και γεροδεμένος άνδρας. Έμενε στο σπίτι που υπήρχε κάτω από του Μαρανή. Πήρε γυναίκα την Ευαγγελία από τη Βουχωρίνα, και δημιούργησαν μεγάλη οικογένεια με τέσσερα αγόρια και δυο κορίτσια: Τον Ανδρέα, τη Μαρία, την Ολυμπιάδα, τον Διονύσιο, τον Αθανάσιο και τον Θεόδωρο

 
Ανδρέας Τζήκας του Χρήστου
Ο Ανδρέας πήγε σώγαμπρος στο Τσοτύλι Βοΐου. Έφυγε για πολλά χρόνια στην Αμερική και στο χωριό ερχόταν σε αραιά διαστήματα, όσο ζούσε η μάνα του.
 
Μαρία Τζήκα του Χρήστου
Η Μαρία παντρεύτηκε στο Κυπαρίσσι (Μπίσοβο) τον Θανάση Γκαρανάτσιο.
 
Ολυμπιάδα Τζήκα του Χρήστου
 

Διονύσιος Τζήκας του Χρήστου
Παντρεύτηκε την ορφανή Βασιλική Δημ. Καραδήμου από το χωριό. Αγόρασε οικόπεδο από τον Μαρανή και έχτισε σπίτι. Ήταν από τους καλύτερους χτίστες του χωριού και πολύ εργατικός. Με την Βασιλική απόχτησαν τρία παιδιά, τον Σπύρο, τη Γεωργία και την Αριστέα. Το 1948 μετακόμισαν στο Τσοτύλι. Ύστερα από καιρό ο Διονύσης πέθανε και η Βασιλική με τα παιδιά της έφυγαν για την Αμερική. Το σπίτι της, το αγόρασε το 1996 και το επισκεύασε ο Δημήτρης Βαρσάμης από τις Κυδωνιές (Βαντσκό) Γρεβενών

 
Σπυρίδων Τζήκας του Διονύση
Ο πατέρας του πέθανε νέος και η μητέρα του, μαζί με τα άλλα δυο αδέρφια του, τον πήρε και έφυγαν για την Αμερική. Όταν μεγάλωσε ήρθε και έκανε το γάμο του στο χωριό. Κουμπάροι ήταν ο Θεόδωρος Αθ. Σιμόπουλος και η γυναίκα του Βαγγελή.
 
Γεωργία Τζήκα του Διονύση
Ο πατέρας της πέθανε νέος και η μητέρα της, μαζί με τα άλλα δυο αδέρφια της, την πήρε και έφυγαν για την Αμερική.
 
Αριστέα Τζήκα του Διονύση
Ο πατέρας της πέθανε νέος και η μητέρα της, μαζί με τα άλλα δυο αδέρφια της, την πήρε και έφυγαν για την Αμερική.
 

 

 

Αθανάσιος Τζήκας του Χρήστου
Ο τελευταίος γιος του Χρήστου Τζήκα. Γεννήθηκε το 1915 και πήρε το όνομα του μεγαλύτερου αδερφού του Θανάση, που είχε πεθάνει. πιο νωρίς. Παντρεύτηκε τη Ζωίτσα, κόρη του Φίλιππου Δινόπουλου από το χωριό και απέκτησαν τρία παιδιά: Τον Χρήστο, την Ευαγγελία και την Ολυμπία. Πέθανε νέος στην ηλικία. Ως τα τελευταία του έζησε στο πατρικό σπίτι. Η Ζωίτσα με τα δυο αγόρια της πήγαν στην Αμερική. Η κόρη της Ολυμπία, τώρα Χατζηγιάννη, ζει στη Θεσσαλονίκη.

 

Στη φωτογραφία: Οικογένεια Αθανασίου Χρ. Τζήκα. Η γυναίκα του Ζωίτσα, τα παιδιά τους Χρήστος, Ολυμπία, Ευαγγελία και η πεθερά του Ευαγγελία Δινοπούλου

 

 

Ολυμπία Τζήκα του Αθανασίου
Η Ολυμπία, κόρη του Χρήστου και της Ζωής Τζήκα, παντρεύτηκε με τον Χρυσόστομο Χατζηγιάννη και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Έχουν δυο παιδιά παντρεμένα: Tον Ιωάννη, που είναι δάσκαλος καθώς και η σύζυγός του. Ζουν οικογενειακά στον Βόλο. Τον Αθανάσιο, που είναι δάσκαλος μουσικής και ζει με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

   Ολυμπία Αθαν.Τζήκα - Χρυσ. Χατζηγιάννης
 

 

 

Χρήστος Τζήκας του Αθανασίου

           Χρήστος Τζήκας του Αθανασίου
 

Θεόδωρος Τζήκας του Χρήστου
Παντρεύτηκε την Ελένη Παπαδοπούλου, αδελφή του παπ-Αποστόλη, από το Δασύλιο (Μαέρη). Απέκτησε μια κόρη, τη Φωτεινή. Για ένα διάστημα πήγε στην Αμερική. Όταν επέστρεψε, αγόρασε οικόπεδο από τον Χρήστο Δημόπουλο.και έχτισε σπίτι ακριβώς κάτω από την πλατεία.

Φωτεινή Τζήκα του Θεοδώρου
Παντρεύτηκε τον Ηλία Αθανασίου Σιμόπουλο. Το 1947 ενώ ήταν έγκυος, ο άνδρας της πέθανε. Την κόρη της που γεννήθηκε την ονόμασε Βικτώρια αλλά πέθανε σε νεαρή ηλικία. Τότε η Φωτεινή παντρεύτηκε τον Βαγγέλη Ιωάννου Τζάμου στο Δασύλλιο. Γηροκόμησε και τους δυο γονείς της. Η μάννα της πέθανε νωρίτερα από τον πατέρα της.

Στεργιανή Τζήκα του Γεωργίου
Παντρεύτηκε στην Καλλονή το Θανάση Γκόγκο, πέθανε όμως νωρίς, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

            Θεόδωρος Τζήκας του Χρήστου.
 

Κωνσταντίνος Τζήκας του Γεωργίου
Γεννήθηκε το 1888. Παντρεύτηκε την Ευαγγελία από τον Βυθό (Ντόλο). Ύστερα από λίγον καιρό πήρε κοντά του και την γυναίκα του. Από τον καιρό που έφυγε στην Αμερική γύρισε για λίγο, μόνο μια φορά το 1962, ύστερα από έκκληση της μάνας του. Απέκτησαν δυο παιδιά: Την Αλεξάνδρα και τον Μιλτιάδη, που σκοτώθηκε σαν πιλότος αμερικανικού πολεμικού αεροπλάνου, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Αλεξάνδρα Τζήκα του Κωνσταντίνου
Ζει στη Μασσαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Μιλτιάδης Τζήκας του Κωνσταντίνου
Υπηρέτησε ως πιλότος στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Σκοτώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1944, όταν το αεροπλάνο του καταρρίφτηκε στη Γαλλία από άλλο Γερμανικό.

                Τζίκας Μιλτιάδης του Κωνσταντίνου
 

Φωτεινή Τζήκα του Γεωργίου
Παντρεύτηκε στο χωριό τον Γιάννη Θεοδώρου Σιμόπουλο και απέκτησε μια κόρη, τη Γλυκερία. Ο Γιάννης όμως πέθανε το 1913 και η Φωτεινή άφησε την κόρη της στον πατέρα της και ξαναπαντρεύτηκε στην Κορυφή (Μπόρσια) Βοΐου κάποιον Ζαραμπούκα με τον οποίο απέκτησε ένα αγόρι, τον Παναγιώτη. Όμως και αυτός ο άνδρας της πέθανε. Το αγόρι της πέθανε αφού η Φωτεινή είχε παντρευτεί και πάλι στο Λείψι τον Ζήση Νικολόπουλο και απέκτησε ένα παιδί, τον Γιώργο, που ζει στα Γρεβενά με τη γυναίκα του Σοφία και τους γιους του Ζήση και Νίκο. Η Φωτεινή έζησε και σαν πολιτική πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία και στην Τασκένδη.

 
Πανάγιω Τζήκα του Γεωργίου
Παντρεύτηκε στο χωριό, χήρεψε νωρίς και έμεινε με ένα αγόρι 7-8 χρονών.
 

Γραμμάτω Τζήκα του Γεωργίου
Παντρεύτηκε στο χωριό

 
Μάρθα Τζήκα του Γεωργίου
Παντρεύτηκε στο χωριό
 

Θωμάς Τζήκας του Γεωργίου
Έμενε στο πατρικό σπίτι. Παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια. Γυρίζοντας με αναρρωτική άδεια από τον πόλεμο της Μικράς Ασίας, παντρεύτηκε τη Θεοδώρα, κόρη του Ηλία Μαλτέσιου από το Δίλοφο (Λμπόχοβο), φημισμένου μαραγκού και Μακεδονομάχου. Απέκτησε εφτά παιδιά. Έξι αγόρια και μια κόρη: Tον Δημήτρη, την Αγγελική, τον Σπύρο, τον Στέργιο, τον Γιώργο, τον Ηλία και τον Αχιλλέα. Έζησαν τα πέντε γιατί ο Σπύρος και η Αγγελική πέθαναν νωρίς. Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Τρικόρφου, όταν αυτή ιδρύθηκε, το 1932

              Θωμάς Τζήκας του Γεωργίου
 
Αγγελική Τζήκα του Θωμά
Πέθανε μικρή
 
Σπύρος Τζήκας του Θωμά
Πέθανε μικρός
 

Στέργιος Τζήκας του Θωμά
Παντρεύτηκε με την Χρυσάνθη Κώστα Μαρτζέλη από το Κυπαρίσσι (Μπίσοβο) και απέκτησαν δυο παιδιά. Τη Θεοδώρα (τώρα Τουλίκα που μαζί με τα τρία της παιδιά ζουν οικογενειακώς στα Γρεβενά και τον Κώστα, που με τη γυναίκα του Χρύσα και τις δυο κόρες τους ζουν στα Γρεβενά.

Θεοδώρα Τζήκα του Στέργιου
Τώρα Τουλίκα. Μαζί με τα τρία της παιδιά ζουν οικογενειακώς στα Γρεβενά

 

 

Φωτογραφία: Στη μέση η Αγόρω Γ. Τζήκα. Δεξιά ο γιος της Κώστας, αριστερά ο Θωμάς, πίσω η γυναίκα του Θεοδώρα, μετά η ανιψιά του Αθηνά  Σιμοπούλου, η νύφη του Αγλαΐα και ο γιος του Ηλίας. Μπροστά η Ερμιόνη και ο Μιλτιάδης, εγγόνια του Θωμά.

 

 

Κωνσταντίνος Τζήκας του Στέργιου
Παντρεύτηκε τη Χρύσα και ζουν οικογενειακώς στα Γρεβενά. Απέκτησαν δυο κόρες, την Ελένη και την Χρυσάνθη. Ζουν οικογενειακώς στα Γρεβενά.

     Κωνσταντίνος Τζήκας του Στέργιου με τις κόρες του
 

 

 

Ελένη Τζήκα του Κωνσταντίνου

                              Ελένη Κων. Τζήκα
 

 

 

Χρυσάνθη Τζήκα του Κωνσταντίνου

 

                           Χρυσάνθη Κων. Τζήκα
 
Γιώργος Τζήκας του Θωμά
Παντρεύτηκε με Ρωσίδα και απέκτησαν δυο κόρες, την Ελένη τώρα Πιλατζίδου και την Άννα τώρα Βουτζιλάδου.
 


Ηλίας Τζήκας του Θωμά
Παντρεύτηκε με την Ελένη Αθανασίου Μαργαρίτη. Μετανάστευσαν για πολλά χρόνια στην Αμερική. Επέστρεψαν και τώρα ζουν στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν δυο αγόρια. Τον Θωμά, και τον Νικόλαο.

Νικόλαος Τζήκας του Ηλία
Ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αερικής.

                   Ηλίας και Ελένη Τζήκα - Μαργαρίτη
 

 


Θωμάς Τζήκας του Ηλία
Είναι γιατρός, πλαστικός χειρούργος. Ζει και εργάζεται στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

                   Τζίνα και Θωμάς Τζήκας του Ηλία
 

Αχιλλέας Τζήκας του Θωμά
Είναι μηχανικός και εργάζεται στις Σέρρες. Παντρεύτηκε την Ιωάννα Κυριαζή στην Καλή Γιαννιτσών και απέκτησαν τρια παιδιά: Tον Διαμαντή, τον Θωμά και την Θεοδώρα. Τα δυο αγόρια είναι μηχανικοί και ζουν στην Αμερική.

 
Διαμαντής Τζήκας του Αχιλλέα
 
Θωμάς Τζήκας του Αχιλλέα
 
Θεοδώρα Τζήκα του Αχιλλέα
 

Δημήτρης Τζήκας του Θωμά
Γεννήθηκε στο Τρίκορφο το 1922. Παντρεύτηκε την Αγλαΐα, κόρη του Βασίλη Μαρανή και απέκτησαν δυο παιδιά: Τον Μιλτιάδη και την Ερμιόνη. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Από το 1942 μέχρι το 1977 έζησε στις Ανατολικές Χώρες. Γυρίζοντας το 1977, έζησε στη Θεσσαλονίκη δουλεύοντας στις οικοδομές. Από το 1987 συνταξιούχος του ΙΚΑ. Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για το γενέθλιο χωριό. Συνέγραψε το "Χρονικό του Τρικόρφου" με πλούσια ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού, που διαφορετικά θα χάνονταν με το πέρασμα του χρόνου. Αυτός ο δικτυακός τόπος, πάνω στο βιβλίο του στηρίχθηκε για να εμπλουτιστεί με το πλούσιο υλικό που περιέχει. Ο Δημήτρης δεν ζει πλέον.

                       Τζήκας Δημήτριος του Θωμά
 

Μιλτιάδης Τζήκας του Δημητρίου
Παντρεύτηκε την Ελένη και έχει δυο αγόρια, τον Δημήτρη και τον Χρήστο. Εξαιρετικός τεχνίτης σε ότι πιάσουν τα χέρια του. Κυρίως ασχολήθηκε με την ξυλουργική. Αργότερα και ως ελαιοχρωματιστής. Ζει οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί το πατρικό του σπίτι στο χωριό, που το επισκέπτεται και μένει συχνά κάθε καλοκαίρι.

 

 

                  Τζήκας Μιλτιάδης του Δημητρίου
 

 

 

Δημήτρης Τζήκας του Μιλτιάδη

                    Τζήκας Δημήτριος του Μιλτιάδη
 

 

 

Χρήστος Τζήκας του Μιλτιάδη

                     Τζήκας Χρήστος του Μιλτιάδη
 
Ερμιόνη Τζήκα του Δημητρίου
Τώρα Αβραμίδου. Παντρεύτηκε και ζει οικογενειακώς στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει δυο παιδιά, τη Ναυσικά και τον Γιώργο.
 

* Μεγάλη φωτογραφία:
Στη μέση καθισμένη η Αγόρω Γ. Τζήκα. Δεξιά της ο γιος της Κώστας, αριστερά της ο Θωμάς, πίσω του η γυναίκα του Θεοδώρα, μετά η ανιψιά του Αθηνά Σιμοπούλου, η νύφη του Αγλαΐα και ο γιος της Ηλίας. Ο μικρός, ο Μιλτιάδης εγγονός του Θωμά Τζήκα.

 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης