ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Μαρανής

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Μαρανής - Μαρανίδης

 

Ιωάννης Στεργίου Μαρανής (Παπα-Γιάννης)
Καταγόταν από το  βλαχοχώρι Φούρκα της Κόνιτσας και αφού είχε τελειώσει το Γυμνάσιο Τσοτυλίου, διορίστηκε δάσκαλος στο διπλανό χωριό Χρυσαυγή (Μοιραλή) Βοϊου. Υπηρέτησε επίσης στο χωριό Μαγέρη (Δασύλλιο) από το 1892 έως το 1894. Σε μηνιαίο εκκλησιαστικό κατάστιχο της Χρυσαυγής, αναφέρεται ως δάσκαλος Μαρανίδης που υπηρέτησε εκεί το 1894. Οι Ζαρκοδημαίοι του Τρικόρφου, αποφάσισαν να αρραβωνιάσουν την ορφανή ανεψιά τους Ευαγγελία Ζαρκοδήμου με τον νεαρό δάσκαλο. Του έδωσαν στο Τρίκορφο, σπίτι και χωράφια και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο χωριό όπου ήταν δάσκαλος αλλά χειροτονήθηκε και παπάς Η Ευαγγελία ήταν έξυπνη γυναίκα, διάβαζε εφημερίδα, έγραφε, έκανε πολιτικές συζητήσεις κλπ. Η ζωή της ήταν δύσκολη. Όταν ήταν ελεύθερη κοπέλα ακόμη,  είχε κάνει εγχείρηση  στο πόδι της. Στο ίδιο σημείο όμως αργότερα την κλώτσησε άλογο και έμεινε ανάπηρη. Βάδιζε πάντα με πατερίτσα.  Δημιούργησαν μεγάλη οικογένεια. Απέκτησαν συνολικά οχτώ παιδιά, από τα οποία έζησαν τα τέσσερα: Ο Βασίλειος, η Καλλιόπη, ο Αναστάσιος και ο Κωνσταντίνος. Ο Ιωάννης πέθανε το 1927 στο χωριό και η Ευαγγελία, λόγω της αναπηρίας της, έπεσε και χτύπησε θανάσιμα το 1945

 
Καλλιόπη Ιωάννη Μαρανή
Αρραβωνιάστηκε με τον Γεώργιο Ευαγγ. Καραγιάννη από το χωριό, αλλά πέθανε προτού παντρευτεί.
 
Αναστάσιος Ιωάννη Μαρανή
Σε ηλικία 16-17 ετών έφυγε για την Αμερική, όπου έζησε για πολλά χρόνια, χωρίς να δημιουργήσει οικογένεια ούτε και περιουσία. Γύρισε στο χωριό συνταξιούχος, όπου τον φρόντιζε η νύφη του Ελένη, σύζυγος του αδελφού του Κωνσταντίνου  Μαρανή.
 

Βασίλειος Ιωάννη Μαρανής
Γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1965. Παντρεύτηκε την Μαγδαληνή Κυρατζή από τη Χρυσαυγή και απέκτησαν τρία παιδιά: Τη Γεωργία, την Αγλαΐα και τον Αχιλλέα. Πήγε ως μετανάστης στην Αμερική μαζί με τον γιο του Αχιλλέα. Γύρισε στο χωριό, όπου πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Η γυναίκα του Μαγδαληνή πέθανε σε ηλικία 94 ετών

 
Γεωργία Βασιλείου Μαρανή
Η Γεωργία πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία.
 

Αγλαΐα Βασιλείου Μαρανή
Παντρεύτηκε στο χωριό τον Δημήτρη Τζήκα του Θωμά και απέκτησαν δυο παιδιά: Τον Μιλτιάδη και την Ερμιόνη. Ο άντρας της πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Από το 1942 μέχρι το 1977 έζησε στις Ανατολικές Χώρες. Γυρίζοντας το 1997 ξανάσμιξε με την οικογένειά του και έζησαν στη Θεσσαλονίκη.

 
Αχιλλέας Βασιλείου Μαρανής
Έφυγε μετανάστης στην Αμερική, όπου είχε προηγουμένως πάει ο πατέρας του.
 

Κωνσταντίνος Ιωάννη Μαρανής
Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο του χωριού, φοίτησε στο Γυμνάσιο Γρεβενών μέχρι την Πέμπτη τάξη. Αναγκάστηκε να διακόψει τη φοίτησή του για λόγους υγείας. Από το 1932 μέχρι το 1974 ήταν γραμματέας της Κοινότητας του χωριού μας αλλά και σε άλλα χωριά (Κυπαρίσσι, Δασύλλιο, Δίλοφο). Διετέλεσε και Πρόεδρος της Κοινότητάς μας τα έτη 1974-1981. Οι γραμματικές του γνώσεις, η πολύχρονη πείρα, το γερό του μυαλό και η πέννα του, τον είχαν αναδείξει σε έναν από τους πιο καλούς γραμματείς κοινότητας του Νομού Γρεβενών. Γραμματείς κοντινών χωριών έρχονταν και τον συμβουλεύονταν, όταν αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Παντρεύτηκε την Ελένη Ιωάν. Σιμοπούλου και απέκτησαν πέντε παιδιά: Την Σοφία, την Καλλιόπη, τον Ιωάννη, την Παναγιώτα και την Ευτυχία.

 
Σοφία Κωνσταντίνου Μαρανή
Παντρεύτηκε τον Γιώργο Λεονταρίδη, που είχε σχολή οδηγών στα Γρεβενά και απέκτησαν τρια παιδιά. Η Σοφία και ο σύζυγός της δεν ζουν πλέον. Τα παιδιά τους ζουν στα Γρεβενά.
 
Καλλιόπη Κωνσταντίνου Μαρανή
Η Καλλιόπη, τώρα Κούσουλα, ζει οικογενειακώς στην Αθήνα.
 

Ιωάννης Κωνσταντίνου Μαρανής
Ο Γιάννης, γύρω στα 23 του χρόνια, κατατάχτηκε μισθοφόρος στη "Λεγεώνα των Ξένων" και πολέμησε σε χώρες της Αφρικής. Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε οικογένεια στην Ελασσόνα. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Λάρισα, όπου έκανε νέα οικογένεια και εργαζόταν στον Δήμο Λάρισας. Απέκτησε τέσσερα παιδιά: Τον Αναστάσιο, την Ελένη, την Ευτυχία και την Βασιλική.

 
Αναστάσιος Μαρανής του Ιωάννη
 
Ελένη Μαρανή του Ιωάννη
 
Ευτυχία (Felicia) Μαρανή του Ιωάννη
 
Βασιλική Μαρανή του Ιωάννη
 
Παναγιώτα Κωνσταντίνου Μαρανή
Πτυχιούχος βοηθός ακτινολόγου. Είναι διαζευγμένη και ζει με τις κόρες της στην Αθήνα. Οι κόρες της είναι καθηγήτριες.
 
Ευτυχία Κωνσταντίνου Μαρανή
Η Ευτυχία πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία.
 
* Στην μεγάλη φωτογραφία:
Ο Βασίλειος Ιωάν.Μαρανής και η μητέρα του Ευαγγελία Ζαρκοδήμου-Μαρανή.
 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης