ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Ζαρκοδήμος

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Ζαρκοδημαίοι

Η προφορική παράδοση υποστηρίζει ότι οι Ζαρκοδημαίοι ήταν από τους πρώτους κατοίκους του χωριού. Ήταν ευκατάστατη οικογένεια γιατί ασχολούνταν με το εμπόριο. Ήταν τρία αδέρφια: Ο Κωνσταντίνος, ο Δημήτριος και ο Ιωάννης. Η καλή οικονομική τους κατάσταση, τούς δημιούργησε προβλήματα. Τον Ιωάννη τον σκότωσαν ληστές και την μητέρα τους την έπιασαν ληστές και της έριξαν καυτό λάδι στο στήθος της, για να μαρτυρήσει πού έχουν κρυμμένα χρήματα. Ύστερα από τα παραπάνω έφυγαν από το χωριό και πήγαν για ασφάλεια στα Γρεβενά. Εκεί απόκτησαν πολύ μεγάλη περιουσία. Οι χωριανοί μας τους εκτιμούσαν πολύ και σε κάθε ενέργεια ή δυσκολία, τους συμβουλεύονταν. Σήμερα στα Γρεβενά ούτε το όνομα ούτε περιουσία υπάρχει.

 

Κωνσταντίνος Ζαρκοδήμος
Ο Κώστας Ζαρκοδήμος, την περίοδο 1923-1924 που επικράτησε η βασιλική παράταξη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, διορίστηκε δήμαρχος Γρεβενών.  Την περίοδο που ήταν δήμαρχος, πρότεινε στους χωριανούς να φέρουν το νερό από τη βρύση "Τσιράδια" στο χωριό, όμως οι χωριανοί δεν συμφώνησαν.

 
Δημήτριος Ζαρκοδήμος
 

Ιωάννης Ζαρκοδήμος
Παντρεμένος με την Σουλτάνα με την οποία απόκτησαν ένα παιδί, την Ευαγγελία. Ο Ιωάννης ήταν έμπορος και οι δραστηριότητές του έφθαναν ως την Κωνσταντινούπολη. Εκεί ληστές τον λήστεψαν και τον σκότωσαν. Όταν η γυναίκα του Σουλτάνα έμεινε χήρα, παντρεύτηκε στη Χρυσαυγή (Μυραλί) Βοΐου τον Γιάννη Δάτσιο, παίρνοντας μαζί και την κόρη της Ευαγγελία. Με τον Γιάννη απέκτησαν ένα αγόρι, τον Αθανάσιο, πατέρα του ιερέα της Χρυσαυγής Παπαλέξη Δάτσιου. Η Σουλτάνα έμεινε  για δεύτερη φορά χήρα, γιατί τον σύζυγό της Γιάννη Δάτσιο τον σκότωσαν και αυτόν ληστές τον Απρίλιο του 1887. Την κόρη της Ευαγγελία την αρραβώνιασε με κάποιον δικολάβο από το Ζιουμπάν (Πεντάλοφο) Βοΐου, ονόματι Καζαρίδη, ο οποίος ήταν και γραμματέας του Ειρηνοδικείου Πενταλόφου. Λόγοι υγείας όμως και από τις δυο πλευρές, έγιναν αιτία να χαλάσουν οι αρραβώνες. Τη ζωή και την προστασία της Ευαγγελίας, την ανέλαβαν οι θείοι της Ζαρκοδημαίοι από τα Γρεβενά.

 

Ευαγγελία Ζαρκοδήμου του Ιωάννη
Οι Ζαρκοδημαίοι αποφάσισαν να αρραβωνιάσουν την ανιψιά τους Ευαγγελία Ζαρκοδήμου με τον νεαρό δάσκαλο της Χρυσαυγής (Μυραλί) Ιωάννη Στεργ. Μαρανή, που καταγόταν από τη Φούρκα Πρεβέζης. Αυτός, αφού είχε τελειώσει το Γυμνάσιο Τσοτυλίου, διορίστηκε δάσκαλος στο διπλανό χωριό Χρυσαυγή, πριν από το 1890. Τους έδωσαν στο Τρίκορφο σπίτι και χωράφια και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο χωριό, όπου ο Ιωάννης ήταν δάσκαλος αλλά χειροτονήθηκε και παπάς Η Ευαγγελία ήταν έξυπνη γυναίκα, διάβαζε εφημερίδα, έγραφε, έκανε πολιτικές συζητήσεις κλπ. Η ζωή της ήταν δύσκολη. Όταν ήταν ελεύθερη κοπέλα ακόμη,  είχε κάνει εγχείρηση  στο πόδι της. Στο ίδιο σημείο όμως αργότερα την κλώτσησε άλογο και έμεινε ανάπηρη. Βάδιζε πάντα με πατερίτσα.  Δημιούργησαν μεγάλη οικογένεια. Απέκτησαν συνολικά οχτώ παιδιά, από τα οποία έζησαν τα τέσσερα: Ο Βασίλειος, η Καλλιόπη, ο Αναστάσιος και ο Κωνσταντίνος. Ο Ιωάννης πέθανε το 1927 στο χωριό. Η Ευαγγελία, λόγω της αναπηρίας της, έπεσε και χτύπησε θανάσιμα το 1945.

 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης