ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Αποστολόπουλος

Αποστολόπουλος Καραγιάννης Μαργαρίτης Παναγιωτόπουλος
Βασιλόπουλος Καραδήμος Μπατζιοπούλου Παπαμιχάλης
Δημόπουλος Καρανάσιος Μπούσιος Σιώμος
Δινόπουλος Καρούτας Μυτάκος Τσιούκλας
Ζαρκοδήμος Κυριαζής Σιμόπουλος Τσώνης
Ζησούλης Μαρανής Τζήκας  
 

Απόστολος
Αποστολόπουλος

 

Αποστόλης Αποστολόπουλος
Στο σπίτι αυτό ζούσε η γριά Σάννου-Σάννα-Άννα. Το επίθετό της ήταν Λύτρα. Ζούσε μαζί με τη νύφη της, γιατί ο γιος της είχε πεθάνει. Η γριά Σάννα δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί η νύφη της και να φύγει από το σπίτι, γιατί θα έκλεινε μετά. Δε μπορούσε όμως να  την υποχρεώσει να μείνει χήρα, γι αυτό φρόντισε να κάνει γαμπρό κάποιο βοσκό του χωριού που τον έλεγαν Αποστόλη και ήταν από τη Δάφνη Βοΐου. Εδώ υπάρχει η γνώμη, πως από τον Αποστόλη Αποστόλου προήλθε και το επώνυμο Αποστολόπουλος. Ο Αποστόλης και η νύφη της Σάννους αποκτήσανε δυο παιδιά. Τον Κοσμά και τον Γιάννη.

 

Κοσμάς Απόστολος
Ο Κοσμάς παντρεύτηκε χωρίς να δημιουργήσει οικογένεια. Πήρε τη γυναίκα του και έφυγε για τη Νότια Ελλάδα. Πρώτα όμως το μερίδιό του στα κτήματα το δώρισε στην εκκλησία. Το πού ακριβώς σταμάτησε, είναι άγνωστο. Το ότι ο Κοσμάς δώρισε τα χωράφια στην εκκλησία δεν υπάρχει αμφιβολία. Για παράδειγμα, όπου υπάρχουν χωράφια του Γιάννη Αποστολόπουλου, δίπλα υπάρχουν και βακούφικα της εκκλησίας, όπως το "Κοσμά αμπέλι" που χτίστηκε το νέο διδακτήριο, στο Μουσταφά, Τσεράδια, Σουρβιά, Γκούβες. Ποια όμως ήταν η αιτία που αναγκάστηκε ο Κοσμάς να φύγει δεν είναι γνωστό. Οι πληροφορίες είναι δυο. Η πρώτη λέει ότι, ο Κοσμάς ήταν πολύ θρήσκος και τίμιος άνθρωπος. Θεωρούσε προσβολή ότι δεν είχε οικογένεια και παιδιά γι αυτό έφυγε. Η δεύτερη πληροφορία είναι, ότι ο Κοσμάς από ανάγκη δανείστηκε χρήματα από την εκκλησία και μη μπορώντας να τα επιστρέψει, έδωσε τα κτήματά του και έφυγε για να αποφύγει τα σχόλια του κόσμου.

 

Γιάννης Απόστολος (έτος γέννησης 1854)
Γεωργός στο επάγγελμα. Όταν έφυγε ο Κοσμάς, ο Γιάννης έμεινε μόνος στο σπίτι. Άνθρωπος πολύ εργατικός, είχε λαχανόκηπο στα Τσιράδια και φύτευε παντού λεύκες και ιτιές. Παντρεύτηκε τη Μαρία, αδερφή του Σταύρου και Θανάση Καραδήμου. Απόκτησαν τρία παιδιά. Τη Σάννα-Άννα που παντρεύτηκε στο χωριό, τον Γιώργο που πήγε στην Αμερική, όπου αρρώστησε και γυρίζοντας στην Ελλάδα πέθανε μέσα στο πλοίο, και τον Περικλή.

 

Περικλής Αποστολόπουλος
Υπήρξε για μικρό διάστημα δάσκαλος στο χωριό. Σαν μαθητής ήταν άριστος και τελείωσε την 6η τάξη του δημοτικού στην Καλλονή. Απολύθηκε από το στρατό με το βαθμό του επιλοχία. Έκανε και υπάλληλος αγορανομίας με έδρα τον Αυγερινό Βοΐου και σταμάτησε όταν έπαψε να υπάρχει αυτός ο θεσμός. Παντρεύτηκε την Ολυμπία Χρ.Τζήκα και απέκτησαν τον Γιώργο. Πριν όμως χρονίσει, η Ολυμπία πέθανε. Ξαναπαντρεύτηκε με τη Μαρίτσα Σιώτα από την Καλλονή, χήρα του Θωμά Παπαγεωργίου χωρίς παιδιά, από το Κυπαρίσσι. Μαζί απέκτησαν την Ασπασία, η οποία στα δυο της χρόνια έμεινε ορφανή από πατέρα. Ο Περικλής αρρώστησε βαριά και πέθανε στην κλινική Βασιλόπουλου στα Γρεβενά όπου και τάφηκε. Αργότερα η γυναίκα του, μετέφερε τα οστά του στο χωριό.

              Μαρίτσα και Περικλής Αποστολοπουλος
 

Γεώργιος Αποστολόπουλος του Περικλή
Από μικρός διακρινόταν για την εξυπνάδα και την επιμέλειά του. Στο σχολείο ήταν πάντα αριστούχος. Φρόντισε τότε ο δάσκαλος Ιωάννης Σαμπανίδης και μπήκε να σπουδάσει με υποτροφία στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου. Άριστος μαθητής κι εδώ, έγραψε βιβλία με ποιήματα για να ενισχύσει τα οικονομικά του. Πήρε το πτυχίο του νομικού και δούλεψε σαν συμβολαιογράφος στη Θεσσαλονίκη. Παντρεύτηκε την Αναστασία Παπανικολάου από το Δασύλλιο και απέκτησαν δυο κόρες. Την Ολυμπία και τη Μαρία. Πέθανε σε ηλικία 63 ετών.

Ολυμπία Αποστολοπούλου του Γεωργίου
Είναι παντρεμένη και έχει το επίθετο Τζώρτζη. Είναι φιλόλογος.

                  Γεώργιος Περικλή Αποστολόπουλος
 
Μαρία Αποστολοπούλου του Γεωργίου
Είναι παντρεμένη και έχει το επίθετο Σκόδρα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες.
 

Ασπασία Αποστολοπούλου - Γαλάτου του Περικλή
Πολιτική πρόσφυγας στην Πολωνία, παντρεύτηκε με το Βασίλη Γαλάτο από την Τσαριτσάνη Ελασσόνας και απέκτησαν τρεις γιους: Τον Γιάννη, τον Περικλή και τον Σπύρο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980 με όλη την οικογένειά της. Επισκεύασε το παλιό της σπίτι και το καλοκαίρι βγαίνουν στο χωριό. Ζουν στη Θεσσαλονίκη.

 
Γιάννης Γαλάτος του Βασίλη και της Ασπασίας Αποστολοπούλου
 
Περικλής Γαλάτος του Βασίλη και της Ασπασίας Αποστολοπούλου
 
Σπύρος Γαλάτος του Βασίλη και της Ασπασίας Αποστολοπούλου
 
* Στις φωτογραφίες:
Επάνω: Η Μαρίτσα Αποστολοπούλου-Σιώτα (σύζυγος Περικλή Αποστολόπουλου), με την κουνιάδα της Άννα-Σάννα. Κάτω:Tο σπίτι των Αποστολοπουλαίων.

 

.


    
Copyright © 2014-19 Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικόρφου Γρεβενών