ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Ελληνοϊταλικός πόλεμος (Αλβανία 1940-41)
Από το χωριό πήραν μέρος και πολέμησαν οι παρακάτω στρατεύσιμοι:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.

 

 

Καραδήμος Ιωάννη Ηλίας, λοχίας, σκοτώθηκε στις 28-11-1940 στο Οσβάτι.
Καραδήμος Ιωάννη Αθανάσιος
Καραδήμος Γρηγορίου Νικόλαςο
, λοχίας
Καραδήμος Θωμά Δημήτριος
Καραδήμος Θωμά Γεώργιος
Καραδήμος Γρηγορίου Δημήτριος
.
Μυτάκος Αριστείδης του Αθανασίου
Μυτάκος Δημήτριος του Αθανασίου
Δινόπουλος Φιλίππου Θωμάς
, λοχίας
Δινόπουλος Ιωάννη Αριστοτέλης
Δινόπουλος Ιωάννη Κωνσταντίνος
Δινόπουλος Ευθυμίου Αθανάσιος
Δινόπουλος Ιωάννη Παύλος
Μαργαρίτης Χρήστου Αθανάσιος
Δημόπουλος Χρήστου Νικόλαος
Σιμόπουλος Ιωάννη Βασίλειος
Σιμόπουλος Αθανασίου Δημήτριος
Σιμόπουλος Αθανασίου Θεόδωρος, αναπηρία 26-11-1940 Κόνιτσα
Σιμόπουλος Αθανασίου Ηλίας
Τζήκας Βασιλείου Νικόλαος
Τζήκας Χρήστου Διονύσιος
Μπούσιος Ιωάννη Σπυρίδων
 
 
  Σιμόπουλος Ηλίας του Αθανασίου
Εμφύλιος πόλεμος (1944-49)

Το χωριό, λόγω της γεωγραφικής του θέσης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή από το 1946. Στα υψώματα Αη-Λιας, Πηγαδούλια, Ζαβράικες Βρίζες έγιναν σκληρές και αιματηρές μάχες με απώλειες και από τις δυο πλευρές. Τα παραπάνω υψώματα κρατούσε ο Δημοκρατικός Στρατός και ο Εθνικός Στρατός κρατούσε τα χωριά Κορυφή (Μπόρσια), Μόρφη (Μερασάνη), Πεντάλοφο (Ζιουμπάν) και το ύψωμα Βαρέγκα στο Δίλοφο (Λμπόχοβο). Εκτός από τις μάχες στα υψώματα το χωριό βάλλονταν από πυροβολικό και όλμους από Πεντάλοφο και Κορυφή. Στο νεκροταφείο του χωριού είναι θαμμένοι αντάρτες, που κανένας δε γνωρίζει την καταγωγή τους. Δίπλα από το εκκλησάκι του Αη-Λιά είναι θαμμένος ο γελαδάρης του χωριού Ηλίας Παν. Καρούτος, που χτυπήθηκε από αεροπλάνο. Από το πυροβολικό, μέσα στο χωριό, σκοτώθηκε και η Περιστέρω Χρ. Τσιούκλα. Τέλος τα δυο ανήλικα αγόρια Ανδρέας Ν. Τζήκας και Ιωάννης Στ. Μπούσιος, σκοτώθηκαν το 1947 στη θέση "Φάσας πηγάδι", από εγκαταλειμμένη χειροβομβίδα που περιεργάζονταν.

Το χωριό μας το 1948 είχε ερημωθεί. Άλλοι πήγαν προς τα κέντρα και άλλοι βγήκαν στο βουνό και κατέληξαν στη Αλβανία. Τα πράγματα ήταν δύσκολα για τους μαχόμενους και από τις δυο πλευρές. Για παράδειγμα ο Φώτιος Στ. Κυριαζής υπηρετούσε στον Εθνικό Στρατό και η υπόλοιπη οικογένεια, γονείς και αδέρφια στον ΔΣΕ. Ο Γιώργος Περικλή Αποστολόπουλος το 1949 στις μεγάλες μάχες που γίνονταν πιο πάνω από την Κόνιτσα, πολεμούσε με τον Εθνικό Στρατό. Ήξερε όμως ότι απέναντί του με τους αντάρτες, στα υψώματα της Πυρσόγιαννης-Βούρμπιανης, ήταν η αδελφή του Ασπασία. Πάγωνε το αίμα του όταν έβλεπε τις οβίδες να σκάνε εκεί πάνω.

Ποιοι πήραν μέρος σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση:
Το 1946 με την εμφάνιση των πρώτων ομάδων του ΔΣΕ εντάχθηκαν εθελοντικά στη χωροφυλακή οι παρακάτω:
Αθανάσιος Χρ. Μαργαρίτης, Θωμάς Φιλιπ. Δινόπουλος, Ευθύμιος Βασ. Τζήκας. Αργότερα στους ΜΑΥ: Σπύρος Ιωάν. Μπούσιος, Αριστείδης Αθ. Μυτάκος, Ιωάννης Αθ. Τζήκας. Ορισμένοι άλλοι υπηρετούσαν στον στρατό γιατί κλήθηκε τότε η κλάση τους.

Στον ΔΣΕ εντάχθηκε πρώτος ο Αθανάσιος Ευθ. Δινόπουλος. Κατόπιν, τον Γενάρη του 1947 οι: Ευάγγελος Ευθ. Καραγιάννης, Νικόλαος Γεωργ. Ζησούλης, Στέργιος Θ. Τζήκας, Στέργιος Γρ. Καραδήμος, Αθανάσιος Ιωαν. Δινόπουλος. Αργότερα οι: Ηλίας Αθαν. Σιμόπουλος, Ανδρέας Χρ. Τσιούκλας, Δημήτριος Θ. Τζήκας, Νικόλαος Στ. Κυριαζής, Ευθύμιος Δημ. Μπούσιος, Βασίλειος Κων. Δινόπουλος. Οι δυο τελευταίοι γύρισαν αμέσως πίσω. Στη συνέχεια εντάχθηκαν οι: Γεώργιος Θ. Τζήκας, Λεωνίδας Στ. Κυριαζής, Στεργιανή Κ. Ζησούλη, Ευανθία Γρ. Δημοπούλου, Χρήστος Αθαν. Σιμόπουλος και Ασπασία Περικλή Αποστολοπούλου. Συνολικά 18 άτομα, όλοι τους εθελοντικά.

Θύματα αντάρτες του ΔΣΕ:
Σκοτώθηκαν:
Ηλίας Αθαν. Σιμόπουλος
, σκοτώθηκε στις 14-6-1947 στη Μόρφη (Μερασάνη) Βοΐου. Αθανάσιος Ιωάν. Δινόπουλος, πέθανε από σοβαρό τραύμα, στο Μεσολούρι Γρεβενών, όπου είναι θαμμένος. Στεργιανή Κ. Ζησούλη, σκοτώθηκε το 1948 στο Βίτσι, στη θέση Κολουκουθούρια. Ευανθία Γρ. Δημοπούλου, χάθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις στο Βίτσι, τον Αύγουστο του 1949. Συνολικά οι νεκροί χωριανοί, μαζί με αυτούς που σκοτώθηκαν και εκτός μάχης, ήταν 10-12 άτομα.

Τραυματίστηκαν:
Αθανάσιος Ευθ. Δημόπουλος
, εγκεφαλικό με αναπηρία. Ασπασία Γαλάτου, με αναπηρία στο πόδι. Ευάγγελος Ευθ. Καραγιάννης, εγκεφαλικό με αναπηρία και ο Δημήτριος Θ. Τζήκας.

 

Καραδήμος Ηλίας του Ιωάννη
Ο Τρικορφιώτης ήρωας του 1940

Μπούσιος Ιωάννης του Στέφανου.
Σκοτώθηκε το 1947 περιεργαζόμενος γερμανική χειροβομβίδα μαζί με τον Ανδρέα Νικ.Τζήκα


Στον ΔΣΕ εντάχθηκε από τους πρώτους, ως αξιωματικός, ο Βασίλειος Ευαγγ. Μπούσιος που μόλις είχε αποφοιτήσει από την Παιδαγωγική Ακαδημία. Πιάστηκε αιχμάλωτος το 1944 στον Γράμμο από τον Εθνικό Στρατό. Φυλακίστηκε και στη συνέχεια βρέθηκε εθελοντής στον πόλεμο της Κορέας όπου πολέμησε ηρωικά και σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 1951. Τέλος ο Χρήστος Ιωάννη Σιμόπουλος, υπηρετώντας στο στρατό το 1952, νύχτα βρέθηκε νεκρός μέσα σε μια λακκούβα με νερό, στην περιοχή Μαγνησίας, θύμα κι αυτός της τραγικής εκείνης κατάστασης.

Ποιοι βρέθηκαν στις Ανατολικές Χώρες:
Με την ήττα του ΔΣΕ βρέθηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης:

ΣΤΗΝ ΤΑΣΚΕΝΔΗ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΚΙΣΤΑΝ:
Ο Στέργιος Ι. Κυριαζής, η γυναίκα του Ελένη και η κόρη τους Όλγα, τώρα Κουβενταρά. Η Παναγιώτα Κυριαζή, που είναι τώρα παντρεμένη με το Βασίλη Ραφαηλίδη. Ο Νικόλαος Στ. Κυριαζής, που παντρεύτηκε τη Φανή Χαντέ από το Μεσολούρι Γρεβενών. Ο Λεωνίδας Στ. Κυριαζής, όπου κι εκεί πέθανε. Ο Ανδρέας Τσιούκλας, που δεν έκανε εκεί άλλη οικογένεια. Η Ευθυμία Κ. Ζησούλη, που πέθανε εκεί, με το γιο της Χρήστο, ο οποίος παντρεύτηκε την Κούλα Ράμμου από το Σπήλαιο Γρεβενών. Ο Στέργιος Γρ. Καραδήμος παντρεύτηκε απέκτησε παιδί και πέθανε εκεί. Δεν είναι γνωστό τι απέγινε η οικογένειά του. Ο Χρήστος Αθ. Σιμόπουλος πέθανε εκεί. Η οικογένειά του βρισκόταν στην Ελλάδα. Τέσσερις νεκροί χωριανοί άφησαν τα κόκαλά τους στη μακρινή Τασκένδη.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ:
Η Ασπασία Αποστολοπούλου (τώρα Γαλάτου).

ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ:
Ο Αθανάσιος Ευθ. Δινόπουλος με τη γυναίκα του Δέσπω και τα παιδιά τους Ευαγγελία, Αριάδνη, Ευθύμη και Χαρίλαο. Ο Αθανάσιος πέθανε εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τα δυο του αγόρια παντρεύτηκαν με αλλοδαπές. Η κόρη του Ευαγγελία παντρεύτηκε με κάποιον Σιδέρη από την περιοχή Καστοριάς και η κόρη του Αριάδνη παντρεύτηκε με τον Κώστα Κυτσιαντά, από το χωριό Κρανιά Πρεβέζης. Ολόκληρη η οικογένεια παρέμεινε στην Ουγγαρία και δεν θέλησε να επαναπατριστεί.

Επαναπατρισμός

Ο Αθανάσιος Θ. Σιμόπουλος, ο Γρηγόριος Δημόπουλος, η Μαγδαληνή Ζησούλη με τον γιο της Αλέκο, επαναπατρίζονται το 1952. Ο Στέργιος Θ. Τζήκας με τη γυναίκα του Χρυσάνθη από το Κυπαρίσσι, την κόρη του Θεοδώρα και τον γιο του Κώστα, επαναπατρίζονται το 1954.  Ο Χρήστος Κ. Ζησούλης με τη γυναίκα του και τον γιο του Κώστα. Ο Στέργιος Κυριαζής και η γυναίκα του Ελένη. Ο Ευάγγελος Καραγιάννης με τη γυναίκα του Αθηνά Νταλλού από τους Φιλιππαίους Γρεβενών, το γιό του Κώστα και την κόρη του Μαγδαληνή επαναπατρίζονται το 1956. Η Αρτεμισία Ζησούλη (τώρα Μαργαριτοπούλου), με τον γιο της Άγγελο επέστρεψαν το 1976. Τα παιδιά του Στέργιου Κυριαζή, Νίκος και Φανή με τους γιους τους Στέργιο και Αλέκο, η αδερφή του Όλγα με την κόρη της Ελένη και η Παναγιώτα Κυριαζή (τώρα Ραφαηλίδου) επαναπατρίζονται το 1978. Αργότερα επέστρεψε και ο Γιώργος Θ. Τζήκας με την αλλοδαπή γυναίκα του Άλδωνα και τις κόρες του Ελένη και Άννα. Ο Ανδρέας Τσιούκλας επαναπατρίζεται τέλη της δεκαετίας 1970 και επανενώνεται με τη γυναίκα του Ουρανία, χτίζοντας νέο σπίτι στο χωριό. Η Ασπασία Αποστολοπούλου (τώρα Γαλάτου) με τον άντρα της Βασίλη και τους τρεις γιους, Γιάννη, Περικλή και Σπύρο, επέστρεψαν το 1980.

 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης