ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


 
Κατοχή - Εθνική Αντίσταση
 

Ο γερμανικός στρατός στο χωριό

Ο γερμανικός στρατός τον Ιούλιο του 1944 αποφασίζει να "καθαρίσει" την περιοχή από τα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ. Για τον σκοπό αυτό κινήθηκαν δυνάμεις από την Καστοριά, Φλώρινα και Κοζάνη. Τα κατοχικά στρατεύματα έφτασαν και στο χωριό. Οι χωριανοί είχαν πάρει τα μέτρα τους και έκρυψαν ότι είχαν. ΟΙ ίδιοι είχαν κρυφτεί στις ρεματιές και στα δάση. Στο Κερασόι, Μάντρα, Σουρβιές, Αμπέλια κλπ. Ήρθε όμως από τη Χρυσαυγή (Μυραλί)  η είδηση πως πρέπει να συγκεντρωθούν για να υποδεχτούν τους Γερμανούς, γιατί δε θα τους κάνουν κακό. Οι χωριανοί συγκεντρώθηκαν στη βρύση Σιοπουτούρα. Τη φάλαγγα των Γερμανών τη συνόδευαν Χρυσαυγιώτες κι έτσι οι χωριανοί πήραν θάρρος. Αμέσως ο Γερμανός διοικητής διατάζει να συγκεντρωθούν όλοι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Όλους τους χωριανούς τους κλείνουν στο περιφραγμένο νεκροταφείο πίσω από τον ναό. Γύρω-γύρω στήνουν οπλοπολυβόλα με τις κάνες στραμμένες προς τον κόσμο. Νέοι, γέροι, παιδιά, γριές, νέες ακόμα και έγκυες αντίκριζαν με φόβο και δυνατό χτυποκάρδι αυτό που έβλεπαν. Όλοι και όλες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες και την τύχη τους στον Άγιο Νικόλαο. Πέρασαν στιγμές αλλοφροσύνης. Προσευχόταν χωρίς να ακούγονται. Μόλις έφτασε ο ανώτερος διοικητής, ξεπεζεύοντας από το άλογο πήρε αναφορά και ζήτησε να στηθεί ο ασύρματος. Αφού επικοινώνησε με την Ανωτέρα Διοίκηση, πήρε εντολή "αφού δεν συνάντησε αντίσταση να μην πειράξει τον κανέναν". Έτσι έδωσε εντολή να διαλυθεί ο κόσμος και να καούν μόνο τα σπίτια των ανταρτών του χωριού.

Ο ιερέας Χρήστος Μαργαρίτης και οι Γερμανοί

Ομάδα Γερμανών πιάνει τον ιερέα του χωριού παπα-Χρήστο Μαργαρίτη και τον οδηγούν μπροστά στον Γερμανό διοικητή. Αυτός χαράζει πάνω στην άμμο έναν κύκλο και στη μέση έναν σταυρό. Διατάζει τον ιερέα να καθίσει πάνω στον κύκλο και σαν να τον όρκιζε, του ζητά να του επιδείξει τα σπίτια από τα οποία είχαν βγει αντάρτες στον ΕΛΑΣ. Άλλος δρόμος για τον ιερέα δεν υπήρχε. Από τα εφτά σπίτια τους, έδειξε μόνο τα τρία. Έτσι οι Γερμανοί πυρπόλησαν τα σπίτια των:
1.
Θεοδώρου Τζήκα του Χρήστου, γιατί ο γαμπρός του ήταν Ελασίτης.
2. Γεωργίου Καραγιάννη, γιατί ο ίδιος ήταν Ελασίτης
3. Θωμά Τζήκα του Γεωργίου, γιατί ο γιος του Στέργιος ήταν Ελασίτης.
Το χειρότερο όμως κακό ήταν το ότι μάζεψαν σχεδόν όλα τα γιδοπρόβατα του χωριού.

   

Παπα-Χρήστος Μαργαρίτης

Εθνική Αντίσταση

Στο χωριό μας, αλλά και σε όλη την περιοχή, την περίοδο αυτή, όλοι ήταν οργανωμένοι στο Ε.Α.Μ. Όλοι οι χωριανοί πρόσφεραν ότι μπορούσαν.

Πήραν μέρος στα μόνιμα τμήματα του ΕΛΑΣ οι παρακάτω:
1.
Τζήκας Στέργιος του Θωμά
2. Καραγιάννης Γεώργιος του Στεφάνου
3. Καραγιάννης Ευάγγελος του Ευθυμίου
4. Κυριαζής Φώτιος του Στεφάνου
5. Σιμόπουλος Ηλίας του Αθανασίου
6. Δινόπουλος Βασίλειος του Κωνσταντίνου

Στον εφεδρικό ΕΛΑΣ σχεδόν συμμετείχαν όλοι:
1.
Τσιούκλας Ανρέας του Χρήστου
2. Τζήκας Δημήτριος του Θωμά
3. Τζήκας Γεώργιος του Θωμά
4. Νικόλαος Τζήκας του Βασιλείου
5. Μυτάκος Αριστείδης του Αθανασίου
6. Μαργαρίτης Αθανάσιος του Χρήστου
7. Μπούσιος Ευθύμιος του Δημητρίου
8. Δινόπουλος Παύλος του Ιωάννη
9. Καραδήμος Δημήτριος του Γρηγόρίου

 

 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης