ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ


Τεχνίτες - Γραμματιζούμενοι - Κτηνοτρόφοι

Ζησούλης Κώστας
του Αθανασίου - Μάστορας της πέτρας
   
 

Εξαιρετικός μάστορας της πέτρας, γλεντζές και καλός τραγουδιστής. Παντρεύτηκε την Ευθυμία Ιωάν. Κυριαζή και απέκτησαν δυο κόρες κι ένα γιο: Την Ευαγγελία, τη Στεργιανή, και τον Χρήστο. Η Ευθυμία με τον γιο της Χρήστο, βρέθηκαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη, ενώ η Στεργιανή βγήκε αντάρτισσα με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.). Σκοτώθηκε το 1949 σε μάχη στο Βίτσι Ο άντρας της Κώστας με την κόρη του Ευαγγελία, παρέμεινε στην Ελλάδα.  Ζούσε μονάχος με τη συμπαράσταση της κόρης του Ευαγγελίας. Η Ευθυμία  πέθανε στην Τασκένδη.

     
Τσώνης Γεώργιος
του Κώστα - Οικοδόμος
   
 

Ήταν άριστος τεχνίτης της πέτρας. Εργάστηκε ως οικοδόμος σε πολλά χωριά της Λάρισας ως πρωτομάστορας και διακρίνονταν για την τέχνη του. Παντρεύτηκε την κόρη τού Γιάννη και της Δέσπως Μπούσιου, τη Χρυσούλα. Ήταν καλός και νοικοκύρης. Απέκτησαν τρεις γιους, τον Γιάννη, τον Θανάση και ξανά Γιάννη. Του άρεσαν πολύ τα γλέντια, το κρασί και τα τραγούδια.

     
Μπούσιος Σπύρος
του Ιωάννη - Οικοδόμος
   
 

Γεννήθηκε το 1909 στο Τρίκορφο. Ήταν το μικρότερο από τα έξι  παιδιά του Βαγγέλη Μπούσιου. Στην αρχή ακολούθησε το επάγγελμα που ασκούσε ο πατέρας του. έγινε ράφτης. Αργότερα έμαθε την τέχνη του οικοδόμου και εργάστηκε στην περιοχή της Δράνας, στο Νεοχώρι (Γιδά) Ημαθίας  και  τέλος στη Λάρισα. Παντρεύτηκε τη Δάφνη Στούπα από τις Εκκλησιές Γρεβενών (ΒΙβίστ) και έκαναν δυο παιδιά. Τον Βασίλη και τον Θανάση. Και οι δυο έγιναν δάσκαλοι. Το 1962 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Λάρισα, όπου εργαζόταν ως εμπειροτέχνης εργολάβος οικοδομών. Έκτισε και πολλές λαμπρές εκκλησίες. Διακρινόταν για την τέχνη του και τον εκτιμούσαν πολιτικοί και αρχιτέκτονες μηχανικοί.  Πέθανε το 1996.

     
Δινόπουλος Παύλος
του Αθανασίου - Μαραγκός
   
 

Ήταν ξυλουργός. Μαζί με τον αδελφό του, Κώστα Δινόπουλο, είχαν κορδέλα στο χωρίο Μεσσολούρι που κινούνταν με νερό. Ο Παύλος παντρεύτηκε την Ευρυδίκη, κόρη του Γρηγόρη Καραδήμου. Απόκτησε έναν γιο, το Θανάση, που είναι Τραπεζικός και ζει οικογενειακά στην Κοζάνη.

     
Τζήκας Δημήτριος
του Θωμά - Οικοδόμος, ξυλουργός
 

 

 

Γεννήθηκε το 1922. Μέχρι τα 16 χρόνια του βοηθούσε στις γεωργικοκτηνοτροφικές εργασίες. Το 1938 ταξίδεψε στα χωριά του Κάτω Ολύμπου και έμαθε την τέχνη του μαραγού. Παντρεύτηκε την Αγλαΐα, κόρη του Βασίλη Μαρανή και απέκτησαν δυο παιδιά: Τον Μιλτιάδη και την Ερμιόνη. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Από το 1942 μέχρι το 1977 έζησε στις Ανατολικές Χώρες. Γυρίζοντας το 1997 έζησε στη Θεσσαλονίκη δουλεύοντας στις οικοδομές. Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για το γεννέθλιο χωριό. Συνέγραψε το Χρονικό του Τρικόρφου με πλούσια ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού, που διαφορετικά θα χάνονταν με το πέρασμα του χρόνου. Αυτός ο δικτυακός τόπος πάνω στο βιβλίο του στηρίχθηκε για να εμπλουτιστεί με το πλούσιο υλικό που περιέχει. Οι συγχωριανοί, όλων των γενεών, θα τον ευγνωμονούν πάντοτε. Δεν ζει πλέον.

     
Μπούσιος Δημήτριος
του Στέφανου - Οικοδόμος
 

 

 

Γιος του Στέφανου και της Στεργιανής Μπούσιου. Παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα Καραδήμου από το χωριό και κατοίκησαν στη Λάρισα. Απόκτησε δυο παιδιά, τον Στέφανο και τον Ηλία. Εργάστηκε από μικρός σαν οικοδόμος σε χωριά της Λάρισας και στη συνέχεια εργολήπτης πολυκατοικιών στην πόλη της Λάρισας. Όσο ζούσε έμενε μεγάλα χρονικά διαστήματα στο χωριό. Όσο ζούσε, έμενε μεγάλα χρονικά διαστήματα στο χωριό. Τα τελευταία χρόνια προσέφερε πολλά στο χωριό. Η ανακαίνιση του Αγίου Νικολάου και όλων των  εξωκκλησίων έγινε με δική του φροντίδα και προσωπική του εργασία. Πέθανε το 2013.

     
Μπούσιος Χρήστος
του Ευάγγελου -  Οικοδόμος
 

 

 

Δεύτερο παιδί του Βαγγέλη Μπούσιου. Μεγάλωσε στην Μαντασιά του Δομοκού, όπου είχε εγκατασταθεί ο πατέρας του φεύγοντας από το Τρίκορφο. Οικοδόμος και αυτός στο επάγγελμα, όπως και ο πατέρας του. Παντρεύτηκε τη Γεωργία και απέκτησαν δυο παιδιά κατά σειρά: Τη Ζωή και τον Ευάγγελο, που δεν ζει πλέον. Αργότερα εγκαταστάθηκε οικογενειακά στη Λαμία, όπου ζουν τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Ο Χρήστος έχει φύγει από τη ζωή.

     
Τσιούκλας Ανδρέας
του Χρήστου - Οικοδόμος
   
 

Εγγονός της Κοσμάναινας και αδερφός της Κωνσταντινιάς. Παντρεύτηκε με την Ουρανία Ευθυμίου Καραγιάννη. Ο Ανδρέας για λίγο διάστημα χρησιμοποίησε το σπίτι της πεθεράς του και στη συνέχεια έκανε προσωρινό σπίτι τον αχυρώνα, ανάμεσα στο σπίτι του Μυτάκου και του Φίίππα Δινόπουλου. Με την Ουρανία απόκτησε δυο παιδιά, τον Φώτη και την Σπυριδούλα. Με τον εμφύλιο ο Ανδρέας βρέθηκε στην μακρινή Τασκένδη, όπου έζησε για πολλά χρόνια. Επέστρεψε τη δεκαετία του ΄80 ως πολιτικός πρόσφυγας και έχτισε νέο σπίτι στη θέση του παλαιού αχυρώνα. Ήταν πολύ εργατικός και τεχνίτης με πολλές δεξιότητες. Ο Ανδρέας πέθανε το 1988. Η Ουρανία, υπερήλικας, ζει στο χωριό με την εγγονή της Ράνια Χατζή.

     
Τσώνης Ιωάννης
του Γεωργίου - Οικοδόμος
   
 

Ακολουθώντας την τέχνη του πατέρα του, Γεωργίου Τσώνη, έγινε εξαιρετικός τεχνίτης πέτρας και οικοδόμος. Πολύ εργατικός. Εργάστηκε από μικρός για πολλά χρόνια με τον πατέρα του, σε χωριά και στην πόλη της Λάρισας. Παντρεύτηκε την Ναυσικά Στρακούλα από την Καλλονή (Λούντζι) Γρεβενών και απέκτησαν μια κόρη, την Παναγιώτα. Μετανάστευσε και εργάστηκε για για αρκετά χρόνια στη Δυτική Γερμανία. Επέστρεψε και συνεχίζει να εργάζεται και στο χωριό. Διακρίνεται για την εξαιρετική τέχνη στη δουλειά του. Τώρα ζει με τη γυναίκα του μόνιμα στο χωριό.

   

 

Δημόπουλος Χρήστος
του Γηγορίου - Οικοδόμος
   
 

Ο Χρήστος από μικρός έφυγε για τη Λάρισα, όπου έγινε οικοδόμος. Από τους πολύ καλούς μαστόρους. Παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα από το Μοσχοχώρι Λάρισας και απέκτησε δυο αγόρια, τον Γρηγόρη και τον Άλκη. Μένει μόνιμα με την οικογένειά του στη Λάρισα αλλά διατηρεί και το πατρικό του σπίτι στο χωριό.

     
Δινόπουλος Κωνσταντίνος
του Αθανασίου -Μαραγκός
   
   

Ο Κώστας ήταν μαραγκός. Είχε κορδέλα με τον αδελφό του Παύλο, στο Μεσσολούρι. Παντρεύτηκε την Παρασκευή Σάρρου από το Κυπαρίσσι. Απέκτησαν δυο παιδιά. Τη Φεβρωνία, που είναι παντρεμένη στο Κυπαρίσσι και το Γιάννη, που είναι αντισμήναρχος εν αποστρατεία και ζει με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

   

 

Μπούσιος Γεώργιος
του Ευθυμίου - Επαγγελματίας στις ΗΠΑ
 

Παντρεύτηκε με την Αθανασία Νατσιοπούλου από τον Άγιο Κοσμά και έχει δυο παιδιά. Τον Θύμιο (Timmy) και τον Αντώνη (Tony).Οικογενειακά εγκατεστημένος στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι ιδιοκτήτης πιτσαρίας. Έρχεται συχνά από την Αμερική στο Τρίκορφο, που είναι βαθιά ριζωμένο στην ψυχή του. Την αγάπη του αυτή για το χωριό, την έχει μεταδώσει και στους δυο γιους του.

     
Μπούσιος Ιωάννης
του Χρήστου - Ράφτης
   
   

Ήταν ράφτης χοντρών υφασμάτων. Αργότερα έκανε τον μικροζωέμπορα. Ο Γιάννης παντρεύτηκε την δεύτερη κόρη του Γεωργίου Τζήκα του Νικολάου, την Πανάγιω, παίρνοντας προίκα λίγα χωράφια. Με την Πανάγιω δημιούργησε μεγάλη οικογένεια, με τέσσερα αγόρια και δυο κόρες κατά σειρά: Toν Βαγγέλη, τον Ανδρέα, τη Μυγδάλω, τον Στέφανο, την Χρυσούλα και τον Σπύρο. Ο Γιάννης Μπούσιος πέθανε το 1935. Η Πανάγιω πέθανε το 1960 σε πολύ μεγάλη ηλικία (108 ετών λένε)

     
Μπούσιος Σωκράτης
του Ευθυμίου
   
 

Δούλεψε από νέος σαν οικοδόμος σε χωριά της Λάρισας ακολουθώντας τα Τρικορφιώτικα μπουλούκια των μαστόρων. Κοντά στο θείο του Σπύρο Μπούσιο. Παντρεύτηκε με τη Δέσποινα και έχει δυο παιδιά. Τον Παναγιώτη και την Αρετή. Τώρα είναι οικογενειακά εγκατεστημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

     
Μπούσιος Χριστόδουλος
του Ηλία  Οδηγος - Χειριστής μηχανημάτων
   
 

Απόφοιτος Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου. Είναι παντρεμένος με τη Γιάννα Σεραφείμ. Ασχολείται δραστήρια με τα πράγματα του χωριού και είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Τρικόρφου του Δήμου Γρεβενών. Διαμένει οικογενειακά στα Γρεβενά αλλά η ψυχή του και το... σώμα του βρίσκεται συνεχώς στο χωριό. Έχει δύο παιδιά, τον Ηλία και την Μαρία-Ειρήνη.

     
Σιμόπουλος Νίκος
του Χρήστου - Οικοδόμος
   
 

Ο Νίκος από μικρό παιδί ακολούθησε τα μπουλούκια Τρικορφιωτών μαστόρων που κατέβαιναν στη Λάρισα για δουλειά. Έγινε ένας εξαιρετικός τεχνίτης οικοδόμος. Δούλεψε κοντά αρκετά χρόνια κοντά στον θείο του Σπύρο Μπούσιο σε πολλά χωριά της Λάρισας αλλά και μέσα στην πόλη αργότερα μόνος του, για πολλά χρόνια. Παντρεύτηκε τη Μαρία Μεζιουδη και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λάρισα. Απόκτησαν δυο παιδιά, τον Χρήστο και τη Σεβαστή (Σέβη) καθώς και εγγόνια. Έχει μαζί του και τη μητέρα του Σεβαστή. Διατηρεί το σπίτι του στο χωριό, όπου μένει τους καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ.

     
Σιμόπουλος Χρήστος
του Νικολάου
   
     
Τζήκας Μιλτιάδης
του Δημητρίου - Ελαιοχρωματιστής
   

 

Εξαιρετικός τεχνίτης σε ότι πιάσουν τα χέρια του. Κυρίως ασχολήθηκε με την ξυλουργική. Αργότερα και ως ελαιοχρωματιστής. Παντρεύτηκε την Ελένη και έχει δυο αγόρια, τον Δημήτρη και τον Χρήστο. Ζει οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί το πατρικό του σπίτι στο χωριό που το επισκέπτεται και μένει συχνά κάθε καλοκαίρι.

     
Τζήκας Χρήστος
του Μιλτιάδη - Ψυκτικός
   
     
Μπούσιος Στέφανος
Δημητρίου - Τεχνίτης Οχημάτων
   
     
Τσιούκλας Φώτης
του Ανδρέα
   
 

Ο Φώτης έφυγε μετανάστης στην Αμερική πριν πολλά χρόνια και είναι εγκατεστημένος στην πολιτεία της Florida. Παντρεύτηκε και απόκτησε δυο παιδιά, τον Ανδρέα και τη Βάγια που ζουν στην Αμερική. Με την σύζυγό του Irene έρχονται συχνά στην Ελλάδα και μένουν αρκετό διάστημα στο χωριό, κοντά στην μητέρα του Ουρανία και στην ανεψιά του Ράνια.

     

Στη μεγάλη φωτογραφία:
Μπουλούκι μαστόρων - Ο Γιώργος Κ.Τσώνης (πρωτομάστορας) με τους Μπούσιο Στεφ. Δημήτριο, τον Άρη Μυτάκο από την Καλλονή και τον Γιάννη Γεωργ. Τσώνη, χτίζουν την αποθήκη του Γιώργου Γιακουμιδάκη στο Κυπαρίσσι Λάρισας.


.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης