ΙΣΤΟΡΙΑ  |  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ  |  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  |  ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ  |  ΜΝΗΜΕΙΑ  |  ΓΡΑΜΜΑΤΑ  |  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  |  ΣΗΜΕΡΑ
 

                                                             

Ένα γλέντι όπως παλιά:
Γιορτή της τσιγαρίδας (1η) - Τρίκορφο 27 Οκτωβρίου 2013

Μ΄ ένα... σφύριγμα του προέδρου της Τοπικής μας Κοινότητας Χριστόδουλου   Μπούσιου κι ένα... νεύμα της Χαρούλας Τσώνη,  προέδρου του Πολιτιστικού μας Συλλόγου και των μελών του, μαζεύτηκε στο άψε-σβήσε όλο το Τριτσκό... εσωτερικού, στο Τρίκορφο Γρεβενών τώρα, αλλά Βοϊου και Ανασελίτσας... εκεί είναι η ψυχή.

Μαζευτήκαμε περί τους εκατό συγχωριανούς. Όλοι συγγενείς μεταξύ μας. Αφορμή, δήθεν τις τσιγαρίδες. Ένα γλέντι ατόφιο, χωρίς μικρόφωνα και μεγάφωνα, χωρίς νάιλον ντέφια και "σάπια" κέφια, χωρίς "ουρές". Αυτό το καταπληκτικό γλέντι ήταν η απάντηση - ταπεινή άποψή μας, στα "παζάρια" και τις "γιορτές" των εκπολιτιστικών συλλόγων, όπου κυριαρχούν "το πέρασμα" των επισήμων και η νοοτροπία "του κερδώου" Ερμή.

Το πρωί η εκκλησία μας γέμισε από την παρουσία τόσων συγχωριανών. Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας  ανηφορίσαμε προς το Πολιτιστικό μας Κέντρο. Μετά το καφεδάκι, απολαύσαμε τις ζεστές τσιγαρίδες, το πεντανόστιμο κεμπάπ και τις υπέροχες πίτες των γυναικών του χωριού. Και το κρασί.... υπέροχο! Και ύστερα  ασταμάτητος χορός. Η παραδοσιακή μπάντα δημοτικής μουσικής των Τσακνάκηδων από το Τσοτύλι πλαισίωσε το όλο γλέντι, παίζοντας ακούραστα ώρες και ώρες.

Σαν άρχισε να βραδιάζει, ήλθε η ώρα του αποχωρισμού. Δόθηκε η υπόσχεση για το 1ο Αντάμωμα των απανταχού Τρικορφιωτών στις 20 Ιουλίου του 2014, του Αη-Λιά, στο πανηγύρι του χωριού μας.

Θα είμαστε όλοι εκεί...

Ανοίξτε την ένταση των ηχείων στο τέρμα και απολαύστε την εμπειρία, όσοι βρίσκεστε στην Ελλάδα αλλά ακόμα περισσότερο εσείς αγαπημένοι μας συγχωριανοί-συγγενείς μας, που βρίσκεστε διάσπαρτοι στην ξενιτειά και δε μπορέσατε να έλθετε.

 

.


     Copyright
© 2013 e-Πύλη Εκπαίδευσης